in ,

Funn i nytt studie: Kroppens egne celler kan kurere diabetes

Torsdag skrev VG at forskere kan være et steg nærmere behandling av diabetes. Kroppens egne celler kan kurere sykdommen.

Det er forskere ved Universitetet i Bergen som har samarbeidet med forskere i Sveits, USA og Japan. Gjennom museforsøk i Sveits har forskerne funnet ut at naboceller til bukspyttkjertelen, som produserer glukagon, et hormon som får blodsukkeret til å stige, kan ta over jobben til skadede eller manglende insulinproduserende celler. Cellene kan altså endre identitet og funksjon.

Diabetes er en alvorlig sykdom som skyldes mangel på insulin, og for mange også nedsatt insulinvirkning – såkalt insulinresistens. Insulin er nødvendig for å regulere blodsukkernivået. Mange som lever med diabetes, må tilføre kroppen insulin.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Nature Cell Biology.

Foto: Pixabay

Optimistiske for fremtiden

Luiza Ghila som er postdoktor ved Klinisk Institutt 2 ved Universitetet i Bergen, sier til VG at dette kan være starten på en helt ny behandlingsform i fremtiden. Man vil da kunne slippe å tilføre kroppen insulin, forklarer hun.

Forskerne skriver i studien at det bare er to prosent av nabocellene i bukspyttkjertelen som de har sett endre funksjon, slik at de kunne produsere insulin, men Ghila sier at de er optimistiske og at dersom de etter hvert klarer å forstå mekanismen bak cellenes fleksibilitet enda bedre, kan man muligens få enda flere celler til å endre funksjon og begynne å produsere insulin.

Ved å bruke et medisinsk stoff som påvirker signalstoffene, så klarte forskerne å øke antall insulinproduserende celler med fem prosent mot to i dyreforsøk, sier hun.

Postdoktoren er optimistisk og mener at ny kunnskap om cellene kan bety gode nyheter for også andre sykdommer som skyldes celledød, som Alzheimers sykdom og hjerteinfarkt. Vi har sett at kroppen kan gjøre jobben selv, avslutter hun.

Del gjerne den gode nyheten videre!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Gunhild Stordalen i tårer etter legens beskjed – ny sterkt rørende video

Jente (16) var 5 år da hun mistet moren. Nå bruker mobberne det mot henne. En fortvilet far ber medforeldre våkne