Forsiden Forskning Funn i nytt studie: Kroppens egne celler kan kurere diabetes

Funn i nytt studie: Kroppens egne celler kan kurere diabetes

Torsdag skrev VG at forskere kan være et steg nærmere behandling av diabetes. Kroppens egne celler kan kurere sykdommen.

Det er forskere ved Universitetet i Bergen som har samarbeidet med forskere i Sveits, USA og Japan. Gjennom museforsøk i Sveits har forskerne funnet ut at naboceller til bukspyttkjertelen, som produserer glukagon, et hormon som får blodsukkeret til å stige, kan ta over jobben til skadede eller manglende insulinproduserende celler. Cellene kan altså endre identitet og funksjon.

Diabetes er en alvorlig sykdom som skyldes mangel på insulin, og for mange også nedsatt insulinvirkning – såkalt insulinresistens. Insulin er nødvendig for å regulere blodsukkernivået. Mange som lever med diabetes, må tilføre kroppen insulin.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Nature Cell Biology.

Foto: Pixabay

Optimistiske for fremtiden

Luiza Ghila som er postdoktor ved Klinisk Institutt 2 ved Universitetet i Bergen, sier til VG at dette kan være starten på en helt ny behandlingsform i fremtiden. Man vil da kunne slippe å tilføre kroppen insulin, forklarer hun.

LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer
LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Forskerne skriver i studien at det bare er to prosent av nabocellene i bukspyttkjertelen som de har sett endre funksjon, slik at de kunne produsere insulin, men Ghila sier at de er optimistiske og at dersom de etter hvert klarer å forstå mekanismen bak cellenes fleksibilitet enda bedre, kan man muligens få enda flere celler til å endre funksjon og begynne å produsere insulin.

Ved å bruke et medisinsk stoff som påvirker signalstoffene, så klarte forskerne å øke antall insulinproduserende celler med fem prosent mot to i dyreforsøk, sier hun.

Postdoktoren er optimistisk og mener at ny kunnskap om cellene kan bety gode nyheter for også andre sykdommer som skyldes celledød, som Alzheimers sykdom og hjerteinfarkt. Vi har sett at kroppen kan gjøre jobben selv, avslutter hun.

Del gjerne den gode nyheten videre!

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...