in ,

Funnene er klare og oppsiktsvekkende, sier forsker ved Kreftregisteret i Norge

Forskere setter brus med sukker i sammenheng med risiko for kreftsykdom som årlig rammer 4.000 nordmenn.

I 2021 sto sukkerholdig brus for 35 prosent av det totale brussalget her til lands. Samme året presenterte en gruppe forskere fra USA helt nye funn.

De hadde ifølge Nettavisen sett på hvordan brusdrikkingen har påvirket utviklingen av tarmkreft i ung alder for kvinner.


Funnene er oppsiktsvekkende, forteller forsker Paula Berstad fra Kreftregisteret.

– Dette er robuste beviser, nye beviser om at høyere inntak av sukkerbrus er involvert med en høyere risk for tarmkreft. Vi vet at sukkerbrus har vært linket til vektøkning, dårlig regulering av blodsukkeret og så videre, som er risikofaktorer. Så det er en sannsynlig mekanisme som ligger til grunn, sier assistentprofessor Nour Makarem ved Columbia Mailman School of Public Health ifølge Nettavisen til The New York Times.

Sammenlignet med kvinnene som drakk ett glass sukkerholdig brus eller mindre i uken hadde kvinnene som drakk to glass sukkerholdig brus eller mer daglig hadde fordoblet sjansen for å rammes av tarmkreft i ung alder, altså mens de ennå er under 50 år.

– Ja, det var ganske klare tall, som viste inntak av sukkerbrus som tenåring og voksen spiller en rolle når det kommer til forekomst av tarmkreft i ung alder. Sykepleierundersøkelsen, som forskerne har hentet tallene sine fra, er data som brukes i mange studier og er godt kjent, forteller Berstad.

Det er første gang forskere setter sukkerholdig brus i så sterk sammenheng med tarmkreft.

– Sukkerholdig brus eller sukkerinntak generelt har ikke blitt sett i sammenheng med kreftutvikling eller risiko for å få kreft, forteller Berstad i Kreftregisteret.

Norge er ifølge Kreftregisteret et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft.

4494 kvinner og menn i Norge fikk tykk- eller endetarmskreft i 2020. 769 menn og 755 kvinner døde av tykk- og endetarmskreft i 2020.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Stig (52) har uhelbredelig kreft: – Men sier selv at jeg skal leve til jeg er 75 år

Mishandlet til døde av moren: «Døden var en velkommen venn for Noah. Den lille kroppen hans klarte ikke å ta imot mer»