Da ungdomshjemmet skulle legges ned, bestemte Annika Johansson, enhetssjef i den svenske kommunen Avesta, at hennes ansatte skulle få gi mat som likevel skulle kastes til ungdommene. Nå har hun fått sparken.

Institusjonen var et hjem for unge, enslige asylsøkere. Det skriver svenske SVT. Det var Sveriges Radio P4 Dalarna som først omtalte saken.

«Vi ser på det som stjeling», sier Magnus Sörebö, personalsjef ved Avesta kommune.

«Det var mat som skulle kastes og de her ungdommene hadde ingen penger. Vi hadde fått beskjed om at vi ikke fikk lov til å gi bort ting, men samtidig kjente jeg at jeg kunne forsvare det jeg gjorde. Jeg tenkte det i verste fall ville føre til en advarsel eller at jeg måtte betale for maten», sier Annika Johansson.

Illustrasjonsfoto fra Pxhere

Maten hun ga bort, kostet rundt 2.000 kroner.

Ble kalt inn på teppet

Annikas sjef fant ut at hun hadde gitt grønt lys for å gi bort mat. Han kalte henne inn på teppet og ga henne sparken fra stillingen som enhetssjef. Annika ble tilbudt en annen jobb med mindre ansvar, men hun takket nei. Hun begrunner det med at tilliten til arbeidsgiveren var brutt.

«Selvfølgelig skal arbeidsgiver reagere dersom man gjør noe som bryter med reglementet. Men reaksjonen bør stå i forhold til handlingen», sier Annika.

LES OGSÅ
Da faren med syk baby gikk tom for sykedager ble kollegaene hans kreative

Bryter med kommuneloven

Annikas sjef, mener det ikke er verdien på matvarene det kommer an på.

«Det er ikke verdien på maten som er det store spørsmålet her. Det handler om at hun har gitt bort kommunale eiendeler i form av mat uten å få tillatelse av sin sjef. Det er ikke tillat ifølge kommuneloven», sier Magnus Sörebö.

Annika har nå sluttet i jobben sin, og etter forhandlinger med arbeidsgiver, har de blitt enige om at hun skal få lønn i 13 måneder fremover.