lørdag, januar 16, 2021

Går du og smådrikker sukkerholdige drikker gjennom dagen? Tannlege viser skrekkeksempel på hva som kan skje

Mest lest nå

Munnhulen vår er full av forskjellige bakterier. Spesielt tennene og tannkjøttet er utsatt, og en stor del av disse bakteriene er det vi kaller «plakk». Det er også plakk som typisk angriper tennene etter vi har spist eller drukket noe, og da fortrinnsvis noe sukkerholdig.

Plakk lever nemlig av sukker, og det er når vi har drukket noe med mye sukker i, disse bakteriene trives best. Når de ernærer seg på sukker oppstår det vi kaller en metabolisme som igjen gjør at bakteriene produserer et biprodukt som fungerer som en syre på tennene våre.


Etser bort emaljen

Denne syren etser bort emaljen, og det er da vi får hull i tennene, eller i heldigste fall misfargede tenner. Et slikt syreangrep varer typisk 20 minutter etter inntak av sukkerholdig mat eller drikke, så det er svært viktig å enten skylle munnhulen eller aller helst pusse tennene så snart som mulig etter man har gjort det.

Det er også viktig å merke seg at slike angrep har større effekt på barn og unge, da deres tenner ikke har fullt ut utviklet emaljebeskyttelse ennå. De er mer utsatt, med andre ord.

Mannen på bildet visste ikke dette, og en dag var det plutselig for sent. Han kikket seg i speilet, og oppdaget tennene hans var tilnærmet råtnet bort i munnen på ham.

Spesielt farlig er det å såkalt «sippe» til sukkerholdig drikke, da man på den måten holder prosessen kontinuerlig i gang, ved hele tiden å tilføre bakteriene ny næring.

Du kan selv se i videoen nedenfor hva som skjer med tennene dine når du inntar sukkerholdige produkter:

Husk å del denne artikkelen så også andre får øynene opp for hvor viktig det er å stelle pent med tennene sine.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter