in

Gaute Grøtta Grav: – Gutter trenger mannlige rollemodeller

Gaute grøtta grav

Gaute Grøtta Grav ble først kjent da han deltok i Farmen, og vant den aller første sesongen av det populære realityprogrammet. Etter debuten som deltager ble han programleder.

Nå ønsker han å bli ordfører i Rauma. Den nyheten delte han tidligere i høst. Selv om Gaute Grøtta Grav bodde i Oslo i en årrekke, da han jobbet for TV 2, så har hjemkommunen alltid ligget nært hjertet hans.

Han bor i Rauma i Romsdalen, sammen med samboeren Cathrine Montero Moen og parets to barn.


Yngstemann kom til verden i fjor høst, etter en dramatisk fødsel.

Men Gaute Grøtta Grav vil gjerne sette mer preg på hjemstedet sitt, enn å «bare» være enda en innbygger.

– Nå som jeg har flyttet hjem og ser hvordan kommunen kan bli enda bedre, så er den beste måten å gjøre det politiske engasjementet på å være ordfører, sier Grøtta Grav til TV 2.

Som han sa til NRK da det ble kjent at han ønsket å bli ordfører i bygda: Det nytter ikke å sitte hjemme å banne ved kjøkkenbordet.

Men om Grøtta Grav får på seg ordførerkjedet etter valget, så kommer han ikke rett fra tv-studio, Han har også vært investor og drevet egne firmaer.

– Å drive en kommune handler om å komme i balanse og gjøre det beste for innbyggerne og de ansatte. Der tror jeg at jeg har mye å komme med, sier han til NRK.

Gutter trenger mannlige rollemodeller

Og en av hjertesakene til Gaute Grøtta Grav er at gutter trenger mannlige rollemodeller.

I en tale til Høyres landsmøte nylig, tok han opp det at gutter og menn topper en rekke negative statistikker: Gutter har større frafall på skolen, de dør oftere i ulykker, er mer avhengige av sosialhjelp og er i overtall når det kommer til selvmord.

– Tre av fire unge som tar livet sitt er gutter, sier Gaute Grøtta Grav i talen som han også har delt på Facebook-siden sin.

– Det er ikke sånn at andre får det kjipt, selv om gutter får det bedre.

Gutter og menn topper en rekke negative statistikker. Frafall på skolen, de dør oftere i ulykker, er mer avhengige av sosialhjelp og er i overtall når det kommer til selvmord. Tre av fire unge som tar livet sitt er gutter. Kan noe av dette skyldes at mange gutter mangler mannlige rollemodeller og sparringspartnere i hele oppveksten sin?På grunn av en utdatert barnelov har 46.000 barn i Norge lite eller ingen kontakt med pappaen sin, og spesielt gutter er sårbare når de vokser opp med et distansert forhold til faren. Nå venter vi utålmodig på en ny barnelov som skal sikre barns rettigheter til å få like mye tid med begge foreldre etter samlivsbrudd. Det vil forhåpentligvis gjøre det bedre for mange gutter – og jenter – fremover, men det er ikke nok. Å bli hørt og sett som gutt burde vært en selvfølge, men i stedet blir gutter ofte nedsnakket – og tar de kontakt med hjelpeapparatet er det gjerne svært få menn der. Vi har en utfordring med å løse problemene som særlig påvirker gutter og menn. Henger det sammen med at vi lett lager en konflikt mellom kvinners rettigheter på den ene siden og menns problemer på den andre siden? Og mannsdominansen i eliten overskygger den betydelige andelen menn som befinner seg i motsatt ende av skalaen. Vi må komme oss ut av denne hengemyra.Vi må anerkjenne de positive sidene ved mannsrollen og maskulinitet. Det er dessverre slik til at mannsrollen gjerne fremstilles som utelukkende negativ. Giftig maskulinitet og en mannsrolle i krise er vanlig tematikk, mens de positive sidene ved mannsrollen sjelden får fokus.Jeg ønsker velkommen en positiv og konstruktiv debatt rundt gutter og menns utfordringer. For det er ikke slik at andre får det kjipt selv om gutter får det bedre.- Gaute Grøtta GravOrdførerkandidat, Rauma Høyre

Posted by Gaute Grøtta Grav on Monday, March 27, 2023

Han spør om noe av dette kan skyldes at mange gutter mangler mannlige rollemodeller og sparringspartnere i hele oppveksten sin.

– På grunn av en utdatert barnelov har 46.000 barn i Norge lite eller ingen kontakt med pappaen sin, og spesielt gutter er sårbare når de vokser opp med et distansert forhold til faren, slår han fast.

Vil sikre at barn har rett til like mye tid med begge foreldrene

Grøtta Grav sier at han venter utålmodig på en ny barnelov, som skal sikre barns rettigheter til å få like mye tid med begge foreldre etter samlivsbrudd.

– Det vil forhåpentligvis gjøre det bedre for mange gutter – og jenter – fremover, men det er ikke nok. Å bli hørt og sett som gutt burde vært en selvfølge, men i stedet blir gutter ofte nedsnakket – og tar de kontakt med hjelpeapparatet er det gjerne svært få menn der, sier han.

Grøtta Grav mener vi har en utfordring med å løse problemene som særlig påvirker gutter og menn.

– Henger det sammen med at vi lett lager en konflikt mellom kvinners rettigheter på den ene siden og menns problemer på den andre siden? Og mannsdominansen i eliten overskygger den betydelige andelen menn som befinner seg i motsatt ende av skalaen, lurer han på.

Mener positive sider ved mannsrollen sjelden får oppmerksomhet

Men han er klar på at vi må komme oss ut av det han kaller en «hengemyr», og anerkjenne de positive sidene ved mannsrollen og maskulinitet.

– Det er dessverre slik til at mannsrollen gjerne fremstilles som utelukkende negativ. Giftig maskulinitet og en mannsrolle i krise er vanlig tematikk, mens de positive sidene ved mannsrollen sjelden får fokus, sier Grøtta Grav og legger til at det ikke er slik at andre får det kjipt selv om gutter får det bedre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Tannpleier: Folk bruker elektriske tannbørster feil

Karianne Amlie fra «Boligjakten» skal nå bistå folk som gjør boligkjøp i blinde