Nå er Koronaviruset blitt påvist hos 12 personer i Gaza. Innbyggerne som har vært under beleiring i nesten 14 år, responderer med mørk humor.
Mens grenser og forretninger stenger, og befolkningen i Europa, USA og Asia justerer seg til den nye tilværelsen, ler Gazas befolkning av resten av verden.
Gaza, som siden 2007 kontrolleres av den militære gruppen Hamas, har vært isolert i nesten 14 år fra omverdenen. Siden valget i 2007 har Israel og Egypt begrenset all bevegelse av folk og goder inn og ut av Gaza.
En dobbel lockdown
The Economist kaller tiltaket for en «dobbel lockdown» på bakgrunn av den allerede eksisterende isoleringen av Gaza. Det er ikke en total lockdown: Gazanere kan fritt bevege seg i sitt territorium, som består av 365 kvadratkilometer tettbebygd land, men det er ikke mange kilometerne fordelt på 1,7 milioner innbyggere.
«Fjorten dager isolasjon? Velkommen til våre siste 14 år,» er en spøk som spres på meldingsapper. En ferdigutdannet og arbeidsledig som er desperat etter å emigrere, spøker om at det palestinske passet er verdt like mye som det europeiske pass i disse tider.
En annen ler av videoer der vestlige panisk kjøper de feile varene, slik som lettbedervelig mat og store mengder toalettpapir, og spøker om at han burde lage et online-kurs for å lære folk om hva man bør kjøpe og lagre i beredskapstider.
Et utbrudd vil ha katastrofale konsekvenser
Viruset har smittet over nesten 7,000 i Israel og 160 i den delvis anerkjente staten Palestina. På bakgrunn av sin unike situasjonen, håpte innbyggerne i Gaza på at viruset ikke ville nå territoriet. Der tok de feil.
21. mars var dagen da helseministeren kunngjorde at viruset hadde ankommet territoriet i form av to smittede som returnerte fra Pakistan, gjennom Rafah i Egypt. Noen dager senere ble det bekreftet at syv andre hadde blitt smittet, de syv sikkerhetsstyrkene som møtte de hjemreisende. Myndighetene sa at alle pasientene ble isolert, men de tok ingen sjanser. Tidligere i uken ble alle restauranter og kafeer stengt, og fredagsbønnen ble kansellert.
LES OGSÅ: Al-Hol-leiren: – Et virusutbrudd vil ha katastrofale konsekvenser
Siden Gazas befolkning bor så tett på hverandre, vil et utbrudd ha katastrofale konsekvenser. Helsevesenet – som mangler mye av det livsnødvendige utstyret som trengs – kan ikke håndtere en slik krise. I ordinære tider har de knapt med medisinske ressurser, slik som antibiotika.
Territoriet har kun 62 ventilatorer – 3 per 100,000 innbygger, og mange av disse er allerede i bruk. Senger er okkupert, og leger har emigrert før krisen. Alt i alt, er innbyggerne i Gaza i en forferdelig vanskelig situasjon.
Støtt befolkningen i Gaza ved å donere til Norsk Folkehjelp.