in , ,

Geir (58) fra Hadeland mener korona er som en vanlig influensa. Nå svarer Nakstad

Espen Rostrup Nakstad

– Allerede da Norge stengte ned den 12. mars i fjor følte jeg at noe var feil. Jeg fester ikke lit til påstandene om at viruset oppsto via en flaggermus, som smittet videre til et annet dyr og så til et menneske. Covid-19 er en løgn, påstår Geir Jahnsen til avisen Hadeland.

Avisa har tatt kontakt med Espen Rostrup Nakstad. Assisterende direktør i Helsedirektoratet. Mannen som har guidet en hel befolkning gjennom (forhåpentligvis) det aller meste av denne pandemien.


– Covid-19 gir mer alvorlig sykdom enn influensa fordi det er et annet virus med andre egenskaper og fordi ingen i befolkningen har hatt immunitet mot dette viruset fra tidligere. Vi vet at influensa normalt smitter svært mange mennesker globalt og det er beregnet at denne sykdommen tar 350-650.000 menneskeliv i verden hvert år, skriver Nakstad i et svar til Geirs lokalavis.

Nakstad forteller videre at så langt i pandemien har koronaviruset tatt livet av 5–10 ganger flere mennesker. Rundt tre millioner dødsfall er registrert. 

– I tillegg ser vi at land som har hatt få smitteverntiltak, som USA, har hatt ni ganger flere dødsfall til covid-19 enn de tidligere har erfart i de verste influensaårene, skriver han i e-posten til avisa Hadeland.

View this post on Instagram

A post shared by Line Møller (@linemfoto)

Nakstad, som nylig også kom med en hilsen til «charter-Svein» som sto foran Stortinget og brente munnbindet sitt, er ikke ukjent med denne typen innvendinger.

Nakstad: Viktig å være åpne

Han sier til avisa at helsemyndighetene formidler den beste vitenskapelige informasjonen som er tilgjengelig, og framhever både positive og negative sider ved smitteverntiltak, vaksiner og andre siden ved pandemien.

– Vi tror det er viktig å være åpne om hva vi vet og ikke vet om dette viruset og hvordan det rammer, sier han.

Samtidig understreker han at det i Norge er bekreftet mer enn 100.000 smittetilfeller av korona det siste året. Av disse har 3.753 personer vært innlagt, og 684 mennesker er døde av viruset.

– I samme periode har det knapt blitt påvist noen tilfeller av influensa i det hele tatt. Det er derfor ingen tvil om at covid-19 er en mer smittsom og sykdomsframkallende sykdom enn influensa, selv om situasjonen er ulik i mange land fordi så ulike antall mennesker har vært smittet, skriver Nakstad til Hadeland.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Daniel Andre Tande

Daniel-André Tande er ute av sykehuset

Kvinnen vet med en gang at hunden med de «tristeste øynene i verden» er spesiell