torsdag, juni 4, 2020

George (108), Norges eldste har vært storrøyker og drikker vin hver dag – men jeg drikker meg aldri full, sier han

Mest lest nå

Da foreldrene skulle ta et siste farvel med datteren sin skjedde det et ekte mirakel

Noen ganger tar livet en uventet vending. Bella ble født med en mitokondriesykdom. Ifølge Helse Norge er Mitokondriesykdommer en gruppe sjeldne sykdommer knyttet til forstyrrelser...

Det sies at oppskriften på et langt og godt liv er å spise sunt, mosjonere mye og ikke røyke eller drikke alkohol. Vel, den påstanden gjør George Melford Nygaard til skamme, for ikke bare fylte han nylig 108 år – han har vært storrøyker og nyter fortsatt et glass vin eller to daglig!

– Det er ikke sant at du må leve sunt for å bli gammel. Jeg har spist og drukket det jeg har ønsket gjennom hele livet. Jeg var storrøyker til jeg var i 40-årene, og fortsatt må jeg ha ett glass vin hver dag. Det tynner ut blodet. Men jeg orker ikke å drikke meg full, sier George Melford Nygaard i et intervju med avisen Glåmdalen.


Foto: SIGMUND FOSSEN

George overtok tronen som Norges eldste mann da Torbjørn Øverbø gikk bort i november 2017. Også han ble 108 år gammel.

Men at det er så veldig mye stas å inneha nettopp denne rekorden er han imidlertid ikke så sikker på, og mener det er vanskelig å spå om fremtiden.

George ble født i Benson County i Dakota, USA, etter at foreldrene hadde utvandret fra vestlandet i 1894. Der vokste han opp og arbeidet som snekker i Seattle i Washington inntil han flyttet tilbake til Norge sammen med sin kone, Adele. Adeles far hadde i sin tid utvandret fra Austmarka helt sør i Hedmark, så det endte opp med de kjøpte hus og bosatte seg på Roverud noen mil lenger nord.

Der bodde de sammen inntil Adele gikk bort for 25 år siden, og George inntil han fylte 101. Da fikk han lungebetennelse som gjorde det nødvendig for ham å flytte på pleie hjem. Nå har han bodd på Roverudhjemmet siden.

Foto: SIGMUND FOSSEN

George får tilsendt lokalavisen fra sitt andre hjemsted i Benson County.

Til tross for at George har opplevd to verdenskriger, har han kun deltatt i en av dem. Den siste. Da var han innrullert i den amerikanske marinen og tjenestegjorde på Hawaii.

Nå tilbringes dagene stort sett i sengen, maten er sunn og røyken lagt på hylla. Men rødvinen sin gir han ikke slipp på. Han nyter sitt daglige glass og mener selv det er godt for blodomløpet. Og ikke minst humøret.

Foto: SIGMUND FOSSEN

Noe de ansatte på Roverudhjemmet kan bekrefte. Sykepleier Siv Olsen og helsefagarbeider Heidi Skadsdammen ved Roverudhjemmet forteller til Glåmdalen at George er en herlig mann.

– Jeg har alltid hatt godt humør. Det må man nesten ha for å leve, spesielt i min alder. Jeg hadde en gang en nabo som alltid var sint og sur, slik vil jeg ikke ha det. I så fall er du sint på livet også, forteller han til avisen.

Og hvilken rødvin han liker best? Ikke vet vi, men han forteller at den helst skal være svensk – der er den nemlig billigst.

Del artikkelen hvis du er enig i at det finnes andre livskvaliteter enn bare å mosjonere og spise sunt, men også bør kunne unne seg noe godt en gang i mellom.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter