Gerhard Helskog (58) forteller om sykdommen som kom som lyn fra klar himmel for tre år siden.
Da TV 2-journalist Gerhard Helskog skulle holde et foredrag i Bergen for tre år siden kjente han at noe var galt. Han ble svimmel, skalv på hendene og endte opp med å holde foredraget sittende.
Ikke lenge etter fikk han diagnosen. Den uhelbredelige sykdommen Parkinsons.
– Det finnes ingen kur. Alt jeg kan gjøre er å prøve å bremse utviklingen, sier Gerhard til TV 2.
Sammen med kona Hanne Skartveit begynte Helskog å lete etter «svaret på Parkinsonsgåten».
De leste side opp og side ned på nettet. Tok kontakt med eksperter i både inn- og utland. Snakket med forskere. Med andre som har sykdommen. Forsøkt diverse dietter, kosttilskudd og treningsformer.
– Parkinsons slår så ulikt ut for ulike mennesker, at det er vanskelig å generalisere. Jeg leter konstant etter alt som kan dempe symptomene mine.
LES OGSÅ: Treåringen er verdens yngste med Parkinson. Nå kjemper moren en kamp for sønnen
Og så langt har Gerhard Helskog funnet en ting som demper symptomene hans mest. Nemlig hard trening. Tre ganger i uken går han på boksetrening sammen med andre Parkinsons-pasienter i Oslo Bokseklubb.
Gerhard Helskog har gitt oss nordmenn unike innblikk i forskjellige tema gjennom sitt arbeid med Dokument 2, Rikets tilstand og ikke minst Vårt lille land.
Nå er det slutt. Nå må han bruke dagene til å dempe symptomer. Det å skulle jobbe er ikke noe som kan kombineres med det.
– Jeg får ikke opp farten. Ting tar så lang tid. Stemmen min som jeg har levd av, blir svakere som følge av sykdommen. Jeg rister mer eller mindre hele tiden, den ene armen og det ene beinet. Dag og natt. Det er helt fascinerende, og ganske frustrerende, sier Gerhard til TV 2.
Samtidig er Helskog takknemlig for alt han har opplevd som journalist, og leter nå etter andre meningsfylte oppgaver.
– TV 2 gjør alt de kan for meg, men jeg klarer ikke gi noe. Jeg går i lås. Sånn er livet nå. Jeg har levd et fantastisk rikt journalist-liv, og er takknemlig for alle mulighetene jeg har fått. Det har vært dypt meningsfylt. Nå må jeg finne andre måter å være til nytte, i det små. Det er en tid for alt, sier han.
Vi ønsker masse god bedring til Gerhard Helskog, en bauta innenfor norsk journalistikk.