Norske forskere omtaler ankomsten av den giftige fisken som sjokkerende.
På flere badestrender i Mandal har det den siste tiden blitt observert og fanget den sjeldne fiskearten dvergfjesing.
– Dette er rett og slett sjokkerende og ikke bra, sier en av landets fremste fiskeeksperter, Asgeir Alvestad, til TV 2.
Vanligvis holder Dvergfjesing til i Atlanterhavet. Den er svært giftig, noe hobbyfisker Ingunn Josdal brutalt fikk oppleve. Hun ble stukket av fisken og sendt rett på sykehus.
I et innlegg på Facebook har hun delt bilder av hva som skjedde med hånda etter møtet med fisken. Hun deler også sin erfaring til advarsel for andre.
«Aldri ta den i hånda.Du kan ikke stole på den, før du aner det har den stjålet de neste 4ukene dine – nattesøvnen – din verdighet og en god del HUD,» skriver hun på Facebook.
Videre beskriver Josdal hvordan det forløp seg etter at hun ble stukket.
«Jeg ble kvalm umiddelbart. I tillegg til smerte, fikk jeg ukontrollert skjelving – kaldsvette, feber, sterk hodepine og svimmel. Generelle smerter i kroppen. Spesielt i armer og nakke.
Smerte hevelse og nedsatt bevegelighet i hånden og helt opp til albuen. Dette vedvarte i noen uker.»
4 uker etter stikket er det fremdeles ubehagelig.
«Lite energi – trøtt, svimmel, hodepine hevelse smerter i fingre og i hånda. Følelse av økt press i hånda. Går på min 4 eller 5 antibiotika kur. Er på rikshospitalet nå,» skriver Ingunn Josdal
Kan være dødelig
Flere eksperter forteller til TV 2 at Dvergfjesing kan være dødelig.
– Fiskens kjertler inneholder en cocktail av giftstoffer som gjør at man får en ekstrem smerte hvis man blir stukket. Det å bli stukket av en vanlig fjesing sies å være 10 av 10 på smerteskalaen, men et stikk fra en dvergfjesing skal være enda verre. Kanskje smerteskalaen bør endres, sier artsfisker Asgeir Alvestad til kanalen.
Selv forsøkte han å fange fisken da han hørte om den. Det tok bare tre kast før den bet. Ved Trappestranda i Mandal fanget 10 dvergfjesinger på to timer.
– For meg er det viktigst å få varslet kommune og badende om denne fisken. Det må settes opp advarsel om hvor de badende bør bruke badesko eller finne et annet sted å bade, sier Alvestad til TV 2.