Hjem Amerikansk politikk Gir guvernørene grønt lyst for å åpne opp delstatene

Gir guvernørene grønt lyst for å åpne opp delstatene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Under torsdagens pressekonferanse kom president Trump ut med nye retningslinjer for hvordan landet skal forholde seg til Koronaviruset. 

Under gårsdagens pressekonferanse sa Trump at han ville komme med beskjeden om at delstater som ønsker det, kan åpnes opp for kommersiell virksomhet, et emne som egentlig er svært kontroversielt. Presidenten holdt ordet sitt, og kom med kunngjøringen under dagens pressekonferanse.

«We’re opening the country!»

– Vi åpner opp landet vårt. Amerikanere ønsker å holde det åpent. En nasjonal nedstengning er ikke en bærekraftig løsning, sa Trump.

– Guvernører får fullmakt til å skreddersy en tilnærming som oppfyller de forskjellige omstendighetene i delstatene. Hver stat er forskjellig; de er alle vakre, men de er alle veldig, veldig forskjellige, sa Trump.

– Delstater kan bokstavelig talt begynne gjenåpningen i morgen dersom de vil det, sa Trump mens han refererte til delstater som Wyoming, Montana og Nord- og Sør-Dakota der smittefaren har vært lav de siste ukene.

Deler opp gjenåpningen i faser (I, II, III)

Smittevernsjef Anthony Fauci og innsattskoordinator for Coronavirus Task Force Deborah Birx deler utviklingen opp i tre faser, men før en delstat kan kunne «entre» fasene av planen, må den oppfylle en rekke krav, deriblant:

  • Antall rapporterte tilfeller av influensa- og COVID-lignende tilfeller må ha vært redusert i minst 14 dager.
  • Antall tilfeller av positive og dokumenterte COVID-19-tilfeller må ha vært redusert i minst 14 dager.
  • Sykehus må kunne ha kapasitet for å behandle syke og kritisk syke pasienter (inkludert Koronasyke pasienter).

I delstater som oppfyller disse kravene, vil man kunne entre fase 1. I denne fasen vil amerikanere bes om å fortsette å unngå sosiale sammenkomster der flere enn 10 personer samles. Arbeidsplasser vil delvis åpnes, men arbeidere med hjemmekontor vil bes om å fortsette å jobbe hjemmefra dersom det er mulig. Restauranter, kinoer, og idrettshaller vil kunne holde åpent under strenge forhold.

I fase to vil skoler kunne åpne opp igjen, og folk vil bes om å ikke samle seg i grupper større en 50 personer. Flere restauranter og ‘ikke-esensielle’ steder vil åpne. Dersom delstater i fase to ikke opplever en ny oppblomstring av viruset, vil de kunne entre fase tre.

I fase tre vil arbeidsplasser i større grad åpnes opp, og restriksjoner for sosial distansering vil omtrent løftes. Det vil bli tillatt å arrangere og delta på sports- og kulturarrangement, og barer og nattklubber vil gjenåpnes. Sykehjem vil også åpnes for besøkende.

Over 22 millioner arbeidsledige

5,2 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke, skriver Politico. I løpet av en periode på fire uker har totalt 22 millioner søkt om arbeidledighetstrygd – tall man aldri har vært vitne til tidligere.

«Rekorder blir brutt i alle retninger med tanke på dybden og bredden på den nåværende nedgangstiden,» sier økonomen Daniel Zhao til Politico. «I løpet av fire uker har alle de tillagte jobbene siden finanskrisen blitt skrelt vekk,» legger han til.

Når Trump ser på disse tallene, gjør han automatisk det en rasjonell politiker gjør. Han vurderer hvilke konsekvenser de vil ha for ham ved neste valg. Tallene villeder ham til å fokusere på symptomene av problemet – og ikke på sykdommen selv. Bokstavelig talt.

I stedet for å rette fokus mot «den usynlige» elefanten i rommet, adresserer Trump heller et problem som bør løses i morgen: amerikanerne må tilbake til jobb, men kun når situasjonen er blitt tatt hånd om.

Situasjonen er ikke tatt hånd om i slutten av april eller i mai. Hør på hva dine egne helseeksperter sier, og mindre på hva trilliarddonerene dine sier. Ja, jeg snakker om selskapene du ramser opp navnet på under hver eneste pressekonferanse.

Splittede meninger i USA

Amerikanerne er splittet i hvordan de ønsker å forholde seg til Koronakrisen. Mange ønsker en gradvis og konservativ gjenåpning av landet og økonomien, mens noen ønsker en kjapp retur til «dagliglivet».

Helsemyndighetene i hele landet oppfordrer alle til å holde seg hjemme, men figurer på høyresiden oppfordrer amerikanere til å gå ut og demonstrere mot tiltakene. I går ble det holdt demonstrasjoner i delstatene Michigan, Nord-Carolina, Utah og Kentucky med krav om å løfte Koronavirus-restriksjonene. Det planlegges også demonstrasjoner i Virginia og Texas.

Verten for nyhetskanalen Fox News, Laura Ingraham, tok til Twitter for å hedre demonstrantene med kommentaren «På tide å ta tilbake friheten vår.»

Er det én ting som ikke overrasker meg lenger, er Fox News sin gjennomsyrende redaksjon, som kontinuerlig sprer feilinformasjon og misleder (deler av) den amerikanske befolkningen til å ta valg som går direkte mot deres egne interesser. Men sånn er USA, og det er nettopp derfor man finner Trump som Amerikas leder i kampen mot en pandemi.

Ifølge Worldometers er 677,570 blitt smittet av Koronaviruset i USA. 34,617 har omkommet og 57,508 har blitt frisk. 

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com