in

Gjentatt korona øker risiko for helseplager og død

En amerikansk studie viser at risikoen for helseplager og død øker for hver gang man har hatt covid-19.

Denne høsten og vinteren bringer etter all sannsynlighet en ny korona-bølge. Flere omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj. FHI påpeker imidlertid at det nå er utbredt immunitet i befolkningen etter at de aller fleste har vært smittet, vaksinert eller begge deler.

Likevel kan ny forskning fra USA tyde på at det ikke er dumt å være litt påpasselig så man slipper å bli smittet.


Forskere fra Washington University har undersøkt data fra nesten 500.000 personer som har hatt korona én eller flere ganger. Funnene er nedslående for de som har blitt smittet flere ganger.

Studien, som er omtalt av VG, viser at de som blir smittet med coronaviruset mer enn én gang, har dobbelt så høy risiko for å dø, og tre ganger så høy risiko for å bli innlagt på sykehus, sammenlignet med de som bare blir smittet én gang.

Årsaken er at gjentatt smitte fører til økt risiko for plager med lungene, hjertet, hjernen, blodet og fordøyelsessystemet.

– Uten tvetydighet viste vår forskning at å få en infeksjon en andre, tredje eller fjerde gang bidrar til ytterligere helserisiko de første 30 dagene etter infeksjon, og i månedene utover, sier forfatteren bak studien, professor Ziyad Al-Ali, til den britiske avisen The Telegraph.

Studien slår også fast at for hver gang man smittes, øker risikoen.

Forsker og lege ved Oslo universitetssykehus, Arne Søraas, har fulgt med på den amerikanske studien, og sier mange lignende funn er gjort i en norsk studie som han leder.

– Den viser jo litt det samme som vi har sett i coronastudien hos oss, at de som har hatt covid flere ganger svarer mer negativt på helserelaterte spørsmål enn de som har hatt covid bare én eller ingen ganger, sier Søraas til VG.

Rundt 12 prosent av de 200.000 pasientene i den norske studien har hatt korona mer enn en gang.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Da plastkassen bevegde seg gikk Amanda bort for å sjekke nærmere

Ny studie med alarmerende funn om bier