Hjem Historisk Gjorde sitt livs funn med metalldetektor i Stjørdal

Gjorde sitt livs funn med metalldetektor i Stjørdal

Den 21. desember 2021 gjorde Pawel Bednarski sitt livs funn med metalldetektor. Saken ble kjent i høst, da NTNU omtalte den.

Arkeolog Birgit Maixner ved NTNU Vitenskapsmuseet omtaler funnet som «eksepsjonelt».

Etter flere dager med dårlig vær bestemte Pawel Bednarski seg for å ta en tur ut med metalldetektoren sin.

Han dro til et jorde ved Kongshaugplatået i Stjørdal.

– Det første jeg fant var en liten ring, som ved første øyekast ikke så spesielt interessant ut. Så dukket det opp en ring til – og deretter en bit av en armring, forklarer Bednarski til Gemini.no som rapporterer om forskningsnyheter fra NTNU og Sintef.

Etter hvert hadde han gravd fram en hel haug med små gjenstander i sølv. Biter av mynter, smykker og sølvtråd – kun 2-7 cm under bakken.

– Gjenstandene var dekket av leire, så det var ikke så lett å se hvordan de så ut. Det var først da jeg kom hjem, og skyllet en av armring-bitene i vann, at jeg skjønte at dette var et spennende funn, sier Bednarski.

Sølvskatt fra vikingtid funnet i Stjørdal. – Et eksepsjonelt funn, sier arkeolog Birgit Maixner ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Posted by Gemini.no on Saturday, October 22, 2022

Funnet består i alt av 46 gjenstander i sølv, og det er nesten utelukkende snakk om fragmenter av gjenstander. Bortsett fra to enkle, hele fingerringer, består funnet av blant annet arabiske mynter, en flettet halsring, flere armringer og kjeder.

Da Bednarski tok kontakt med arkeologene i fylkeskommunen kunne de bekrefte at det absolutt var et interessant funn, sannsynligvis fra vikingtiden.

Arkeologene er ikke sikre på hvorfor gjenstandene har vært gravd ned. Det kan være at noen forsøkte å gjemme dem, eller det kan være gjenstander som ble gravd ned som en gave til en gud.

Skatten stammer trolig fra år 900 e.kr.

Bednarski synes det er ganske fantastisk å være den som graver opp skatten igjen etter den har vært skjult i mer enn 1000 år

– Helt fantastisk! Jeg har aldri gjort et liknende funn, sånt som dette opplever du bare en gang, sier Bednarski.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com