Forsiden Forskning Gladmelding til alle med migrene – Nå kommer en helt ny, revolusjonerende...

Gladmelding til alle med migrene – Nå kommer en helt ny, revolusjonerende medisin

Frem til nå har migrenepasienter kun hatt tilgang på medisin som har behandlet og lindret symptomene – i varierende grad. Men nå har danske forskere utviklet en helt ny forebyggende medisin som kan helbrede migrene helt.

Danske TV2 forteller om Maria Heiman som har hatt migrene i 22 år, helt siden hun var 6 år gammel. Når anfallet kommer, må hun bare gå og legge seg og la søvnen lindre smertene i 12 timer. Hvis ikke, blir hun kvalm og kaster opp.

Maria har vært en av de som har fått teste den nye medisinen, og i fire og et halvt år har hun tatt jevnlige doser. Tidligere hadde hun to til fire anfall i måneden. Etter hun begynte på den nye medisinen, har anfallene blitt mindre og mindre hyppige, og de siste seks månedene har hun ikke hatt migrene i det hele tatt.

«Før medisinen var det ikke noe som hjalp», sier Maria til Go’ morgen Danmark.

Verdens første

Tidligere har migrenepasienter som har vært veldig hardt rammet, fått tilbud om forebyggende medisin som egentlig var beregnet på andre sykdommer, som blodtrykksmedisin eller epilepsimedisin. Den nye medisinen, er verdens første forebyggende medisin som er beregnet på migrene.

LES OGSÅ
48 år gamle Oli visner bort etter å ha fått den flått-overførbare sykdommen TBE
LES OGSÅ
Les familiens rørende minneord etter Kim Andre (34) og sønnen Benjamin (7) som døde i en togulykke i Danmark

Den nye medisinen gir håp til tusenvis av mennesker. Foto: Pixabay

«Vi prøver å forstå mekanismene bak sykdommen. Så i stedet for å lindre, behandler vi, sier spesialist i nevrologi og leder av Nationalt Videnscenter for Hovedpine i Danmark, Jakob Møller Hansen.

En revolusjon

Litt enkelt forklart, har forskerne klart å identifisere hvilke signalstoffer i kroppen som forårsaker migrene, og utviklet et antistoff mot disse. Antistoffe sørger for at signalstoffene ikke gir migrene. Det forteller Møller Hansen.

«Det er en revolusjon», sier han.

Regner med den kommer snart

Når den nye migrenemedisinen blir tilgjengelig for alle, er usikkert. Men Møller Hansen regner med det skjer snart, i hvert fall i Danmark.

«For mange har den nåværende behandlingen ikke virket, så jeg håper at folk i hele landet får mulighet til å få den her behandlingen. Hvis man ringer til legen sin i dag, får man svaret: «Dessverre, det har vi ikke inne ennå». Men om et par måneder, så er den der», sier han.

Så får vi krysse fingrene for at det ikke tar veldig mye lenger tid før medisinen blir tilgjengelig i Norge også.

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet