in ,

Glem havremelk – nå er det potetmelken som er trendy

Finner du en potet på trappa bør du fjerne den og melde forholdet til politiet.
Finner du en potet på trappa bør du fjerne den og melde forholdet til politiet. Foto: pixabay

Potetmelk spås å bli en av de største mattrendene i 2022.

Nå melder VGs matsatsing godt.no at flere store og seriøse aktører som blant annet The Guardian, BBC og The Times har latt seg begeistre av potetdrikken.

Potetmelk er allerede å få kjøpt i både opprinnelseslandet Sverige og i Storbritannia. Foreløpig har den ikke kommet til Norge.


Men godt.no skriver at denne kuriøse drikken ifølge den britiske supermarkedkjeden Waitrose sin årlige mat og drikke-rapport, spås å bli «en av de største mat-trendene i 2022».

Det er det svenske firmaet «Veg of Lund» som står bak nyheten «DUG som kommer i tre varianter: Original, Barista og Usøtet.

– Vår nye potetbaserte drikke er deilig kremet, gir perfekt skum i kaffe, fungerer akkurat som all annen melk og er tilfeldigvis det mest bærekraftige alternativet på markedet. Genialt, ikke sant, skriver Veg of Lund i sin omtale av produktet på potetmelkens hjemmeside.

Og potetmelk er kanskje ikke så dumt? Fra et klimamessig ståsted har den svært lave CO2-utslipp. Det er også en dyrevennlig drikke – du slipper å lure på om poteten har blitt behandlet pent.

Dessuten er den fri for laktose, soya, gluten og nøtter som er en utfordring for de mange som lider av ulike former for matintoleranse.

Potetdrikken er basert på forskningen til professor Eva Tornberg ved Universitetet i Lund.

– Det er ikke vanskelig å forstå at denne potetdrikken vil ha et lavere klimaavtrykk enn vanlig melk, sier professor i ernæring Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås til godt.no.

Han legger til at det fra et norsk synspunkt høres fornuftig ut å bruke en planteråvare som kan dyrkes i vår klimasone, på samme måte som havren.

Professoren er likevel skeptisk til å sammenligne DUG med melk:

– Men å sammenligne en potetdrikk med melk, er som å sammenligne Coca Cola med melk. Det er jo to totalt ulike produkter. Melken er unik på grunn av høy kvalitet på proteininnholdet samt innholdet av mineraler og vitaminer, forklarer professoren til nettstedet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sjåførtabbene som går igjen i høstmørket – dette krasjer folk oftest med

Nok en reisegigant slutter å selge fangede delfiner som turistmagneter