in

Gode råd for å spise sunt i hverdagen

Artikkelen er sponset.

Har du et ønske om å ville spise sunnere? Sunn kost er ikke bare essensielt for helsen din, men har også en stor betydning for å ha nok overskudd og energi i hverdagen. Det er dog ikke alltid så lett å integrere sunne spisevaner i en hektisk hverdag hvor familie, venner, hobbyer, plikter, og studie eller jobb skal passes.


Hvis det å spise sunt og variert virker overveldende, trenger det ikke å være det. Med en matkasse fra HelloFresh kan du få ferske ingredienser og oppskrifter på næringsrike middager, levert direkte på døren, akkurat når det passer deg. Du får alle råvarene du skal bruke til å lage sunne retter, samt en rekke gode oppskrifter, så du slipper for selv å skulle finne på middagen – og så trenger du ikke tenke på å handle inn til middag hver dag.

Utover en matkasse finnes det også noen enkle og simple råd, som kan lede deg til bedre spisevaner, som vi vil dykke ned i under.

Planlegging er nøkkelen til suksess

Det er mye å vinne ved å planlegge måltidene dine en smule i forveien. Med en matplan kan du få styr på middagen din flere dager fram. Dermed vil du ikke like lett bli fristet til å ta en frossenpizza hvis du allerede har planlagt og forberedt et måltid for uken.

Forberedelser er derfor nøkkelen til å spise sunt – det er her du legger lista for kostholdet ditt. Ta deg tid til å skrive ned menyen for uken, hvor du inkluder sunn mat som både du og familien din nyter. Velg ut noe retter dere allerede er kjent med og liker, og suppler med nye oppskrifter som du eksempelvis kan finne på nettet.

Spis med moderasjon

Hva er moderasjon? Hovedsakelig betyr det å kun spise akkurat så mye mat som kroppen din trenger, men ikke mer. Du skal føle deg fornøyd og mett etter å ha spist et måltid, men ikke overfylt. For mange av oss betyr moderasjon å spise mindre enn vi gjør nå.

Moderasjon betyr dog ikke at du skal eliminere maten du liker. Å eksempelvis spise bacon til frokosten en gang i uken, kan betraktes som moderasjon. Dette medfølger dog at du etterfølgen velger en sunn lunsj og middag. Prøv derfor å ikke tenke på visse matvarer som forbudte. Start heller med å redusere porsjonsstørrelser av mindre sunn mat og prøv å ikke spis dem like ofte som tidligere. Ved å reduserer inntaket av usunne matvarer, kan du oppleve at du ønsker dem mindre.

Ta råd om kosthold med en klype salt

I en jungel av råd er det noen ganger vanskelig å finne ut av hva som er opp, og hva som er ned. Ta derfor alle råd du får med en klype salt – og spesielt de du leser på nettet. Selv om det er mye informasjon der ute, er det noen ganger best å holde det enkelt. Start i det små, og finn deretter ut hva som fungerer best for din livsstil.

Desto lengre du spiser sunt, desto lettere blir det å holde på de gode spisevanene. Så hold ut i starten, men husk å ikke vær for streng med deg selv. I et sunt kosthold er det rom for kos en gang i blant, og husk at dårlig samvittighet og negative tanker rundt mat slettes ikke er sunt.

Hvis du er i tvil om noen råd du får egentlig er behjelpelige, bør du alltid holde deg til hva de offisielle kostråd fra Helsedirektoratet tilsier. Slik sikrer du at du får en riktig og sunn kost, samt at du ikke spiser på en måte som skader mer enn det gagner.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

En 65 år gammel nyre lever videre i kroppen til Frida (4)

munnbind

Halvparten vil fortsette med munnbind etter pandemien