Hjem Familie Forskning: Dette skjer med hjernen til en kvinne etter graviditet

Forskning: Dette skjer med hjernen til en kvinne etter graviditet

En ny studie slår fast at den gravide kvinnens hjerne gjennomgår betydelige endringer – blant annet i områder som er involvert i selvoppfatning.

Funnene som er omtalt av Live Science, tyder på at disse nevrologiske endringene kan bidra til å fremme båndet mellom mor og baby, og kan spille en rolle i identitetsskiftet som mange kvinner føler når de blir nybakt mor.

– Dette gir nøkkelinnsikt i virkningen det å bli mor har på den menneskelige hjernen, og antyder at det er uttalte endringer i hjernestruktur og -funksjon under graviditet, skriver forfatterne bak studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Endringene kan bidra til at det er lettere for kvinnen å tilpasse seg svangerskaps- og morsadferden.  

Det er forskere fra Amsterdam University Medical Center som står bak studien.

I en tidligere studie av gravide kvinner fant samme den samme forskergruppen ut at gravide kvinner hadde en reduksjon i mengden grå substans i hjernen. Disse reduksjonene varte i opptil to år etter at kvinnene fødte.

I den nye studien undersøke forskerne flere områder av hjernen, og undersøke om endringene var knyttet til båndet mellom mor og barn.

«Finjustering» av hjernen

De 80 kvinnene som deltok i studien fikk skannet hjernen ved oppstart av studien, og på forskjellige tidspunkter etterpå. For de av kvinnene som ble gravide ble hjernen også skannet kort tid etter fødselen og ett år etter fødselen.

Forskerne bekreftet tidligere funn om at kvinner som blir gravide mistet grå substans etter fødselen.

gravid kvinne
Det skjer noe med kvinners hjerne etter en graviditet. Foto: Canva

Tapet av grå substans er ikke nødvendigvis skadelig; forskerne tror snarere der kan dreie seg om en «finjustering» av hjernen, som kan være gunstig i forhold til å ha omsorg for en ny baby.

Studien fant også at kvinnene som ble gravide viste endringer i et hjernesystem kjent som standardmodus-nettverket. Dette er en gruppe hjerneregioner som er mest aktive når en person ikke gjør en spesifikk oppgave. Dette nettverket er aktivt når du lar tankene vandre, og det antas å ha en forbindelse til selvrefleksjon og selvbiografisk hukommelse, så vel som sosiale prosesser som empati.

Kvinnene som hadde størst endringer i standardmodus-nettverket opplyste at de følte et sterkere bånd til spedbarnet sitt, og uttrykte mer glede av å samhandle med spedbarnet, sammenlignet med kvinner med mindre endringer.

Kvinner med større endringer i standardmodus-nettverket rapporterte også færre følelser av harme eller sinne mot babyen.

Forskerne spekulerer i at endringer i standardmodus-nettverket under graviditeten kan endre det nevrale grunnlaget for selvet, og bidra til en transformasjon i en kvinnes identitet og fokus som ofte følger med en ny morsrolle.

Studien fant også at kvinner med høyere nivåer av østrogen, spesielt i svangerskapets tredje trimester, viste større hjerneforandringer enn de som hadde mindre økning i østrogennivåene.

  1. familien
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com