Hjem Helse Grepene som reduserer risikoen for Alzheimers

Grepene som reduserer risikoen for Alzheimers

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er en myte at du ikke kan gjøre noe selv for å unngå Alzheimers, sier hjerneforsker Ole Petter Hjelle 

Hjerneforsker Ole Petter Hjelle og klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør  er forfattere av boka «Mat for hjernen» der de deler råd om hva man kan gjøre for å forebygge Alzheimers demens.

Alzheimers er en fryktet sykdom, og en av de vanligste formene for demens.

I den nylig utgitte boken «Mat for hjernen» har klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør og lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle tatt for seg hvordan kostholdet ditt påvirker hjernen, og dermed også livet ditt.

Hjelle sier til Nettavisen at studier forteller oss at vi kunne forebygget inntil 40 prosent av alle demenstilfeller ved livsstilsendringer.

– Sagt på annen måte: Ja, genene betyr noe, men livsstilsvalgene er enda viktigere, sier han til Nettavisen. 

Først og fremst er helheten viktig, understreker forfatterduoen. Med det mener de rett og slett unngå røyk og tobakk, prøv å holde vekta, få nok søvn og hold deg i aktivitet.

LES OGSÅ: 10 ting du kan gjøre for å forebygge Alzheimer

Et veldig enkelt grep de to peker på som faktisk halverer risikoen for Alzheimer demens er å sørge for at du får til minst to hurtige gåturer på 30 minutter hver i uka.

Nok søvn er et annet grep: 

– Hvis du over tid, altså måneder og år, har søvnmangel, og du sover mindre enn ditt biologiske behov, så øker det muligheten for å utvikle en rekke ulike sykdommer, blant annet Alzheimers demens. For om natten, når vi får den dype søvnen vår, fjernes et protein (beta-amyloid) som er med på å ødelegge nervecellene i hjernen, og jo mindre søvn over tid vi får, jo færre av disse proteinene får vi fjernet, forklarer hjerneforskeren til Nettavisen.

I kosten anbefaler forfatterduoen å bytte ut mettet fett med det flerumettede fettet.

– Det handler ikke nødvendigvis om å kutte fett, men å bytte fra det usunne til det sunne fettet, sier Sundfør og legger til at Omega-3 kanskne er den umettede fettsyren du kjenner best til. Den finnes i fet fisk. 

Stoffet polyfenoler som blant annet finnes i frukt og grønnsaker, valnøtter, frø, grove kornprodukter, belgfrukter, te og urter er også forebyggende for Alzheimers. 

Og dessuten anbefaler de moderasjon med alkohol: Personer med et høyt alkoholforbruk har nemlig tredoblet sannsynlighet for å utvikle demens, sammenlignet med de som hadde et moderat alkoholforbruk.

LES OGSÅ: Ny test kan oppdage Alzheimers to tiår før symptomene begynner

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com