I disse dager samles verdens ledere i Davos, i World Economic Forum, for å diskutere blant annet verdens utfordringer i forhold til klima og økonomi generelt. En av de inviterte talerne var den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som holdt en appell som fikk selveste Bono fra U2 til å reagere.

– Enkelte sier at klimakrisen er noe vi alle er skyld i, men det er ikke sant, sier Greta Thunberg i sin tale.

Sin unge alder til tross, Greta er kun 16 år, har hun allerede vist pondus i klimasammenheng – både i hjemlandet Sverige og verden ellers. I fjor streiket hun utenfor den svenske Riksdagen i Stockholm for å rette søkelyset på klimakrisen, og hun har gjestet Skavlan for å snakke om det samme.

Holdt tale for verdens ledere

Dette har gjort at hun ble invitert til Davos for å holde en tale for verdens ledere, men det var også mange andre kjente personligheter til stede. Som tidligere nevnt var vokalisten i U2, Bono, til stede, diplomaten Christiania Figueres og Black Eyed Peace-artisten Will.i.am.

LES OGSÅ: Greta (16) delte ut pris for årets leder på den svenske idrettsgallen – talen hennes fikk hele salen til å le

Bono hyller den svenske 16-åringen.

– Enkelte sier at klimakrisen er noe vi alle er skyld i, men det er ikke sant. Hvis alle er skyldige er det ingen til å bære ansvaret. Og noen er ansvarlig. Noen mennesker, bedrifter og fremfor alt beslutningstakere har visst hvilke vurderinger de har gjort og hva de har ofret for å fortsette å tjene usannsynlig mye penger, fortsetter hun, og avslutter med;

–  Og jeg tror mange av dere som er her i dag tilhører denne gruppen.

Først ble det helt stille i salen – som om den måtte tenke seg om – før applausen bryter løs. Og blant de ivrigste finner man Bono.

Greta er en modig pike som tør å stå frem for sin sak, og kanskje er det det som skal til? At ungdommen griper tak i klimaproblematikken – for det er tross alt dem som skal arve jorden og leve videre på den, når alle vi andre er borte. Del og lik artikkelen hvis du er enig.