onsdag, september 23, 2020

Greta Thunberg kåret til Årets person av Time

Mest lest nå

Klimaaktivist Greta Thunberg (16) blir med det den yngste personen som noen gang har fått denne prestisjefylte utmerkelsen av nyhetsmagasinet Time Magazine.

«Der andre smiler for løse opp stemningen, visner Thunberg. Der andre snakker om håp, gjentar Thunberg det uangripelige i vitenskapen: Hav vil stige. Byer vil oversvømmes. Millioner av mennesker vil lide», skriver Times i sin begrunnelse.

«Hun misliker store folkemengder, ignorerer småprat, snakker direkte og i ukompliserte setninger. Hun blir ikke smigret eller distrahert. Hun blir ikke imponert av andre personers kjendisstatus – eller i sin egen økte kjendisstatus», skriver magasinet videre.Global bevegelse

Greta Thunberg startet kampanjen «Skolstrejk for klimatet» helt alene i august i 2018. Da satt hun mutters alene utenfor svenske Riksdagen med plakaten sin. I dag har Gretas lille demonstrasjon blitt til en global bevegelse.

«I løpet av ett år gikk en 16-åring fra Stockholm fra en enslig protest på brosteinene utenfor sitt eget lands parlament til å lede en verdensomspennende ungdomsbevegelse», skriver Time.

De siste månedene har Greta talt i FN, møtt flere statsledere og paven. Onsdag talte hun under FNs klimakonferanse i Madrid. Da oppfordret hun ministerne til å lytte til hva vitenskapen viser om klimaendringene.

Time trekker også frem Gretas tale til World Economic Forum i Davos i januar i år:

«Jeg vil at dere skal få panikk. Jeg vil at dere skal føle den frykten jeg føler hver dag – og så vil jeg at dere skal handle», sa hun da.

Blir hyllet i sosiale medier

«Vi kan ikke fortsette å leve som om det ikke er noe i morgen, for det er et «i morgen». Det er alt vi sier», sier Greta selv i intervjuet med Times.

Og i sosiale medier renner gratulasjonene inn. Blant annet har Al Gore benyttet anledningen til å hylle den unge klimaaktivisten:

«Hun er en inspirasjon for meg og for mennesker over hele verden», skriver han.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter