Hjem Dyr Grisen som kan sloss mot bjørner var utrydningstruet – nå blir den stadig mer populær
Dyr

Grisen som kan sloss mot bjørner var utrydningstruet – nå blir den stadig mer populær

Den svært sjeldne grisen mangalitasvin har nå fått et oppsving etter å ha vært på randen av utryddelse.

40 år gamle Michelle Burley-Hodge har sluttet seg til en liten gruppe bønder som arbeider dedikert for å redde mangalitasvin, eller ullgris som de også kalles. Denne svinerasen er kjent for å være sjeldent hardfør: De lodne mangalitagrisene er i stand til å bekjempe bjørner.

Grisene har kruset hår som ser ut som ull, i ulike farger som hvit og rødbrun. Den har mørk overside og lys underside og bein, huda er mørk. Grisungene er ofte stripete, skriver Wikipedia

Rasen er dekket av hår og har ett tykt fettlag, noe som gjør at den kan gå ute året rundt. Grisene kan finne sin egen mat i skog og mark, og ungene trenger ikke noe ekstra varme. Mangalitagris er spesielt utbredt i Ungarn. 

Under andre verdenskrig var grisen svært utbredt, men etter hvert gikk tallet ned så i 1973 var det ikke mange igjen og grisen endte opp med å få status som vernet av ungarske styresmakter. Interessen har vokst gradvis. 

Grisen produserer mye fett og lite magert kjøtt, og bruker lang tid på å nå slaktevekt sammenlignet med moderne grisetyper, nærmere 12 måneder som er 2 måneder mer enn for de moderne rasene.

Foto: Nienetwiler

Kjøttet blir regnet som meget godt på smak og er godt marmorert, er svært næringsrikt og inneholder en mindre del mettet fett og en større del umettet fett.

Michelle sier til Good News Network at hun ble inspirert til å redde de krøllete grisene etter å ha hørt bestemorens barndomshistorier om en nær utdødd gris fra landsbyen hennes.

Og hun er at arbeidet som gjøres har en positiv innvirkning – Totalt var det bare ti ullgriser i Storbritannia. Nå har bestanden økt til rundt 50.

Michelle er for tiden en av fire bønder i Storbritannia som har gjort det til sitt oppdrag å redde de sjeldne grisene.

– De er ikke veldig ettertraktede griser, fordi de tar lengre tid å avle for kjøtt, men de er virkelig unike og hardføre dyr, sier Michelle. 

Michelle ble inspirert til å redde rasen etter å ha hørt sin 85 år gamle bestemor Sylvia snakke om en diger hårete gris som pleide å gå rundt i landsbyen hun kommer fra.

Mens hun søkte etter en å kjøpe til seg selv, oppdaget Michelle at grisen bestemoren snakket om som er en lokal rase fra Lincolnshire har blitt utryddet.

Mangalita-grisene er en global rase og har blitt eksportert over hele verden så langt unna som Japan og Canada.

Michelle sier at det til og med finnes Facebook-grupper dedikert til grisene, med eiere som deler sine erfaringer og hvordan grisene deres har det fra hele verden.

– En gris i USA ble angrepet av en bjørn, som ikke er noe vi er vant til her. Det gikk bra med grisen, og det finnes til og med en video der den kjemper mot bjørnen, forteller Michelle.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com