lørdag, juni 12, 2021

Grisene lider på norske gårder – her er bildene og videoene

Mest lest nå

Det er to år siden Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ble vist på NRK. Leveforholdene og behandlingen av norske griser rystet oss. Nå har Nettverk for dyrs frihet publisert nye bilder og videoer av hvordan forholdene er på norske grisegårder nå.

Jeg husker selv hvordan «Griseindustriens hemmeligheter» gjorde meg kvalm. Forsvarsløse dyr som som behandles dårlig er noe av det simpleste.


Det var derfor ikke til å unngå at det stakk litt magen da jeg i helgen oppdaget en e-post sendt til Sosialnytt med tittelen «Grisene lider på norske gårder.»

I en samlet e-post til norsk media har Nettverk for dyrs frihet sendt en rekke bilder, videoer og uttalelser om hvordan det nå står til på norske grisegårder.

Nettverk for dyrs frihet har inspisert norske grisegårder og fant lovbrudd på samtlige.
Organisasjonen Nettverk for dyrs frihet har de siste årene gjort 85 uanmeldte inspeksjoner på norske grisefarmer for å dokumentere hvordan dyrene lever.


– Vi har sett dyr som vasser i egen avføring, avbitte kroppsdeler og døde dyr som ligger slengt rundt. Gilde og den norske kjøttindustrien har skapt en myte om at grisen lever et godt liv, men det gjør de ikke, sier Tor Malnes Grobstok, pressetalsperson for Nettverk for dyrs frihet.

Videre i denne artikkelen vil jeg vise noen av bildene og videoene. Jeg må advare mot at dette er sterk kost, så dersom du ikke klarer å se dyr som behandles dårlig, bør du stoppe å lese.

Fikserte griser

En purke er fiksert i en fødebinge.

– At purka er fiksert betyr at hun er stengt inne på så liten plass at hun nesten ikke kan bevege seg, og i hvert fall ikke utøve naturlig atferd. Vi har observert og dokumentert sjokkerende mye fiksering i Norge, skriver Nettverk for dyrs frihet.

Videoen er filmet av Nettverk for dyrs frihet:


– Norske griser på 100 kilo har krav på under 1 kvadratmeter plass. Det er ekstremt lite. Dyrene går inne på betong hele livet, de ser aldri solen, de får aldri være ute i frisk luft og de får ikke rote i jorden, som er et sterkt behov for grisene. Livet de lever er en enorm belastning på psyken deres, og fører til at de biter på og skader hverandre, sier Tor Malnes Grobstok.

Høy dyretetthet i grisebinge

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Organisasjonen ønsker nå en stor endring av norsk landbruk


– Vi er nødt til å redusere kjøttforbruket vårt og sørge for at dyrenes behov faktisk blir ivaretatt. Det blir de ikke i dag. Vi må begynne å se på dyrene som enkeltindivider, og sørge for at de får gå ute og at de får rote i jorda, sier Grobstok.

Foto: Nettverk for dyrs frihet


Avsløringene kommer bare to år etter Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ble vist på NRK.


– Griseindustrien sier igjen og igjen at de skal rydde opp, men forholdene blir ikke bedre for dyrene. Vi har inspisert gårder fra 2015 til 2021 og forholdene dyrene lever under har ikke endret seg. Nå er tiden inne for at politikere tar ansvar for dyrevelferden, og for at vi som samfunn tar stilling til om denne høyintensive produksjonen er noe vi ønsker å støtte eller ikke, Grobstok.

Fiksert purke med død unge

Ved siden av moren, som er sperret inne i et trangt metallbur, ligger en død grisunge. Ungen er spraymerket av produsenten. Det å sperre ei purke inne i et metallbur på denne måten kalles ‘fiksering’ i industrien. Burene er så trange at purkene nesten ikke kan bevege seg. Vi har sett sjokkerende mye fiksering på norske grisefarmer. På denne farmen er flere purker innesperret på denne måten, skriver Nettverk for dyrs rettigheter.

Foto: Nettverk for dyrs frihet

To purker ligger fiksert i fødebinger, i den ene bingen ligger en død grisunge

Griser ligger på avføring

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Purke med alvorlig bogsår

– Det er flere faktorer som bidrar til at mange purker i norsk griseindustri får slike sår. Det harde gulvet dyrene ofte ligger på er én av dem. Det at kroppene til purkene tynes til det maksimale når det gjelder antall kull og kullstørrelse er en annen. Purkene behandles som fødemaskiner i griseindustrien helt til kroppene deres ikke tåler belastningen lenger, skriver Nettverk for dyrs frihet.

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Nettverk for dyrs frihet politianmelder samtlige av de inspiserte grisefarmene

Nå politianmelder Nettverk for dyrs frihet samtlige av grisefarmene de har besøkt.

– Vi har funnet lovbrudd på samtlige farmer som ble inspisert. Dyrene har allerede et pinlig dårlig lovverk for å beskytte seg. Når selv de svake reglene vi har brytes, er vi nødt til å reagere sterkt, sier Marthe Haarstad, talsperson for Nettverk for dyrs frihet.

Organisasjonen har gjort 85 inspeksjoner på 65 norske grisefarmer siden 2015.

– Vi mener at griseindustrien har store systemproblemer, og at dyrenes behov på ingen måte blir ivaretatt i trange betongbinger, der dyrene ikke engang kan kjenne sollys på kroppen. Samtidig er den enkelte bonde ansvarlig for velferden til dyrene de har i sin egen grisefarm. Det er bonden som ser til dyrene hver dag, og ser hvordan de lider. Da må de også selv ta deler av ansvaret, sier hun.

Alle de 65 gårdene organisasjonen har inspisert blir anmeldt.

– Jeg håper anmeldelsene blir tatt på alvor og at produsentene blir straffeforfulgt. Vi kan ikke ha et samfunn som aksepterer at dyr pines og lever under ulovlige forhold, uten at det får konsekvenser. Ved å ta anmeldelsene på alvor kan myndighetene sende et tydelig signal til resten av griseindustrien, om at her må det endringer til, sier Marthe Haarstad.

Brudd på dyrevelferdsloven har en strafferamme på 3 år.

– Nå har vi fått dyrekrimgrupper i flere politidistrikter, så jeg har tro på at disse anmeldelsene vil bli fulgt opp og at det vil få konsekvenser. Det er tross alt snakk om grov dyremishandling. Hvordan anmeldelsene håndteres vil vise oss om rettsvesenet tar dyremishandling på alvor. Hvis anmeldelsene henlegges vil det være et veldig tydelig signal om at man ikke bryr seg om velferden til dyrene i norsk landbruk, og et signal til griseprodusentene om at de kan fortsette å drive ulovlig uten at det får konsekvenser, sier hun.

Organisasjonen NOAH har laget en dokumentar om hva som faktisk er lovlig å gjøre mot griser i Norge. Du kan se den nedenfor og dersom du ønsker å gi grisene et bedre liv kan du signere oppropet du finner HER.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter