Hjem Kjendisnytt Gro Harlem Brundtland fylte 85 år – Kommer med en oppfordring til det norske folk

Gro Harlem Brundtland fylte 85 år – Kommer med en oppfordring til det norske folk

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

«Landsmoder» Brundtland fylte 85 år på lørdag.

Gro Harlem Brundtland, ofte omtalt som «Landsmoderen», markerte seg som Norges første kvinnelige statsminister, og ledet landet gjennom tre perioder fra 1981 til 1996. I tillegg til hennes politiske karriere som statsminister, har Brundtland også vært miljøvernminister og den første kvinnelige lederen i Arbeiderpartiet.

Den 20. april feiret Gro Harlem Brundtland sin 85-årsdag, og i det siste året har hennes tid som politiker fått nytt liv gjennom dramaserien «Makta» på NRK. Serien, som skildrer de intense maktkampene i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet, beskrives av NRK som «en historie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse».

LES OGSÅ: Dette sier Gro Harlem Brundtland om skuespilleren som spiller henne i «Makta»

Selv om hun ble invitert til seriens premierefest, valgte Brundtland å takke nei, og har heller ikke aktivt medvirket i produksjonen av serien. I følge hennes rådgiver og pressekontakt Jon Mørland, har Brundtland vært orientert om seriens progresjon på initiativ fra serieskaperne.

På 70- og 80-tallet var Brundtland en sentral figur i Arbeiderpartiets interne maktkamper, en periode preget av både personlige og politiske utfordringer. I 1974, da hun først ble utnevnt som miljøvernminister av statsminister Trygve Bratteli, startet hennes innflytelsesrike politiske reise. Hun var også en sterk forkjemper for kvinners rettigheter, spesielt retten til selvbestemt abort, noe hun aktivt arbeidet for i sin tid i politikken.

Mistet sønnen

Gro Harlem Brundtland har opplevd tunge personlige tap, og mest av alt tenker vi på da hennes yngste sønn Jørgen tok sitt eget liv i 1992, en tragedie som drev henne til å trekke seg tilbake som partileder samme år, selv om hun fortsatte som statsminister frem til 1996.

Det var en septemberdag i 1992 at Gro fikk den uvirkelige beskjeden. En forelders største mareritt.

Gro Harlem
Gro Harlem Brundtland. Foto: Stortinget

– Sorg er en del av livet for de fleste av oss, men tapet av et barn er forferdelig. Det blir aldri erstattet. Det er bare tid og at man snakker om det og er åpen om det med sine nærmeste, som kan lindre det, har hun fortalt i et intervju med VG.

Hun fortalte videre at sorgen vil være der for resten av livet.

– Det er virkelig et sjokk i livet. Og den sorgen varer evig. I 15–20 år etter at Jørgen døde, fikk jeg emosjonelle reaksjoner.

En oppfordring til nordmenn

I forbindelse med 85-årsdagen har Gro gitt et nytt intervju med Her & Nå. Her kommer hun med en oppfordring til det norske folk. Hun mener vi må ta vare på og verne om dugnadsånden som vi nordmenn nettopp er så kjent for.

– Jeg er ikke sikker på om dugnadsånden blant oss er nedadgående. Vi må huske at all frivillighet stoppet brått opp under to år med covid og nedstengning. Jeg har håp om at den sakte, men sikkert kommer tilbake, sier Gro og legger til:

– Jeg tror på betydningen av å få lov til å delta i frivillighet og fellesskap som den norske idrettsbevegelsen representerer. Vi opplever færre fellesskapsarenaer i dagens samfunn enn før. Jeg tror idretten er en viktig samlingsarena for oss alle, som utøver, forelder, søster eller bestemor.

Gro er gift med Arne Olav Brundtland, og sammen fikk de fire barn. I intervjuet med Her & Nå avslører Gro at hun fremdeles holder seg riktig så sprek; hun går på ski så ofte hun kan, da på familiens hytte ved Mylla på Hadeland.

Vi gratulerer Gro så med med vel overstått 85-årsdag! Fremdeles et forbilde og en inspirasjonskilde!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com