Hjem Helse Gruppedyret eksisterer

Gruppedyret eksisterer

Det er en fryd og være på vinnerlaget eller i en gruppe av et eller annet slag som nyter god mat og drikke, leker seg og får det servert. Det er lett å være i en gruppe med positive, rause og fleksible mennesker, eller i en gruppe med lagspillere.

Det er noe helt annet å være på taperlaget! Det er det samme om det er jobb eller privat, fotball, håndball, skilsmisse i familien eller manglende inntekter i en bedrift med flere eiere! Det er krisevondt og det vil da utspille seg et eller flere av tre scenarioer:

Gruppa finner en syndebukk.

Gruppa skylder på treneren, kapteinen eller den som bærer ansvar.

Gruppa deler seg i mindre smågrupper som kriger mot hverandre.

Saken er at det glir fint i en trygg gruppe, eller det går strålende i grupper som vinner og lykkes med det som er intensjonen. Er gruppen ny, og det blir den faktisk så snart en av medlemmene går ut eller en eller flere kommer inn, selv om laget, familien eller organisasjonen har eksistert lenge og har erfarne lagspillere.

Dersom alle hadde hatt en forståelse av at en gruppe er som en levende organisme med sine levende individuelle organismer av kjøtt og blod, med følelser, tanker og kropper, så ville vi unngått de uheldige ringvirkningene som skjer hver dag, over alt.

Kunnskap er makt, og særlig selvinnsikt og læren om relasjoner, kommunikasjon og organisasjoner. Grupper er alt fra par som kjærester eller bestevenner, familie, kollegagrupper, kollokviegrupper til større lag, bedrifter og organisasjoner.

Det er normalt at det blir konflikter som følge av at en utrygg eller fersk gruppe får press på seg ved at den skal organisere seg, det stilles krav og en skal forplikte seg.

Dersom noen har gjort en feil, er det eneste riktige å legge seg flat og kompensere eller ordne opp. Det dummeste en kan gjøre er å skylde på en annen, som er en leder eller en såkalt uformell leder – altså den som bærer ansvaret og har en god intensjon og agenda på vegne av hele gruppa.

Dersom dette skjer er det helt umulig for synderen som har tabbet seg ut, da denne blir mer og mer synlig etter som denne intenst forsøker å skade lederen. Vi kaller dette fenomenet “kill the leader”, og alle ledere i alle sammenhenger bør kunne mest mulig om dette.

Alt fungerer best for en gruppe når den opererer med raushet, positivitet og støtte. I en utrygg gruppe blir de mest bekymrede eller stressede mer kritiske, negative og destruktive. De kan da bli umodne og begynne å baksnakke andre, og det kan bli løgn og falske historier. Ofte er kilden til uroen sjalusi, misunnelse, maktkamp og nevnte feil der en angriper, skylder på andre i stedet for å ta ansvaret med modenhet og storhet.

En gruppe der slike fenomener skjer vil rense seg selv, og de som ikke har noe å gi til gruppen vil forlate den. Dersom en gruppe klarer å redde seg selv vil den bli sterkere og mer sammensveiset enn før, da gruppen har kommunisert med ærlighet og mot, slik at relasjonene blir bedre enn om de ikke hadde gjennomgått denne krisen. Som kjent kan en krise også gi mulighet til å se flere sider og det kan vokse frem sterke ressurser og kvaliteter når en kommer i full kontakt og lykkes med et gjennombrudd der en enes om å fortsette og stå sammen de som er der. Gruppen kan gjennom en naturlig bevegelse som vi kaller gruppeprosess bli et sammensveiset, høytpresterende vinnerteam, dersom de ønsker det, vil det og står sammen.

Alle grupper burde lære dette slik at en kan stoppe en uheldig og destruktiv prosess så snart som mulig. Gruppedyret er reelt, og det kan være en smidig og søt kattepus, en brølende og stolt løve eller en skummel og uberegnelig anaconda python.

Lykke til med de gruppedyrene du er en del av!

Linda Nordskog

Linda Nordskog jobber for tiden som prosjektansvarlig for forskningsprosjektene «Ny behandling for livsstilssykdommer» og «Ny protokoll for relasjonsterapi». Hun har utviklet helse og livsstilskonseptet Bergen Helhetsklinikk As. Her er hun medeier og jobber som psykoterapeut og mental trener, der hun tilbyr hypnoterapi, gestaltterapi og mental trening. Via mentora tilbyr hun onlinekurs og verktøy for mer glede og livskvalitet. Hun har også skrevet boken «Slik vokser du – Bli deg selv», og utviklet onlinekursene «Mester i eget liv» og «Mot».

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com