onsdag, september 30, 2020

Grusomme scener: Flyktningleiren Moria brenner til grunne

Mest lest nå

De enorme brannene tvinger tusenvis av mennesker til å evakuere.

Tusenvis har flyktet fra den overfylte flyktningeleiren etter at flere branner herjer i leiren.

Det har så langt ikke kommet noen rapporter om personskader etter brannen som startet i morgentimene på Moria-leiren.


Årsaken til brannen er fremdeles ukjent, sier en av brannvesenets tjenestemenn til The Guardian.

En talsperson fra politiet forteller at migrantene blir evakuert og ført i sikkerhet. Folk ble sett forlate leiren, bærende på all sin bagasje, sier vitner.

Flyktningeleiren som huser mer enn 12 000 mennesker – mer enn fire ganger den oppgitte kapasiteten – har ofte blitt kritisert for dårlige levekår.

HER KAN DU LESE MER OM MORIA

Den norske sykepleieren Elise Tveit Holen, Jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare, og deltar nå i hjelpearbeidet etter brannen.

– Så skjønner vi at det er veldig mye større enn bare en brann i Moria, det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sier hun til NRK.

Usikkert hvem som har tent på

Det virker ganske klart at brannene, som har dukket opp på flere steder i leiren, er påtent. Hittil er det ikke avklart hvem som står bak; noen hevder det er migrantene selv som har tent på leiren i protest mot de dårlige forholdene, andre mener det er de lokale innbyggerne på Lesbos som har startet brannene.

Shirin Tinnesand jobber for Stand by Me Lesvos og forteller til TV 2 at det er kaotiske tilstander.

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Disse brannene har bare spredt seg. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sier Tinnesand.

Norge skal hente 50 migranter

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter onsdag morgen at regjeringen reagerer sterkt på brannene i Morialeiren, og forteller at det nå arbeides med at Norge skal hente 50 migranter fra leiren til Norge.

– Vi har jo sagt før sommeren at vi skal gjøre det, og vi har nå sagt at vi skal sette i gang det arbeidet i den situasjonen som er nå, sier Solberg ifølge Nettavisen på en pressekonferanse onsdag morgen.

Hun forteller også at man føler med de mange menneskene og barnefamiliene som nå befinner seg midt i kaoset.

Jeg synes ikke vi skal spekulere i årsaken, men klart at det er ingen tvil om at dette skaper ganske stor frykt for de som er i leiren, sier hun.

LES OGSÅ: Norske kjendiser demonstrerer: – Evakuer barna fra Moria

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter