Hjem Meninger Gudrun (92) om ensomheten : «Hadde jeg bare vært en hund»

Gudrun (92) om ensomheten : «Hadde jeg bare vært en hund»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ensomhet blant eldre er et utbredt problem. 92 år gamle Gudrun har blitt kjent gjennom sosiale medier for hvordan hun tar problematikken på kornet. 

«Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem. Blant de over 80 år oppgir omtrent tre av ti at de er ensomme. Det innebærer ikke bare at de går glipp av gleden ved å være sammen med andre, de går også glipp av helsegevinsten ved å være en del av et fellesskap,» har stortingsrepresentant Tone W. Trøen tidligere skrevet i et meningsinnlegg i Dagbladet.

Og det er dessverre sant. Svært mange av oss blir ensomme på våre eldre dager.

En som ønsket å sette fokus på dette problemet er 92 år gamle Gudrun Kullgren Nilsson fra Sverige. Hun sendte inn et leserinnlegg til den svenske avisen Saffletidningen, og ordene hennes har siden spredt seg på sosiale medier.

Hadde jeg bare vært en hund 

Det hele startet da Gudrun hørte et radioprogram om hunder. Her ble det sagt at våre kjæledyr ikke burde være alene i mer enn tre timer om gangen. Da står de i fare for å utvikle depresjon.

«Ack, hadde jeg bare vært en hund. Da hadde jeg ikke trengt å være ensom i mer enn tre timer om dagen», skrev hun.

gudrun
Gudruns innlegg har gått viralt. Foto: Skjermdump TV 4

– Da jeg hørte programmet reiste jeg meg og ropte helt for meg selv: «Men menneskene da? Hvor lenge skal de være ensomme?», sier Gudrun til Expressen og fortsetter:

– Det er ingen som bryr seg om det. Mennesker får være ensomme hvor lenge som helst, men en hund får ikke være ensom i mer enn tre timer.

Er selv ensom 

Gudrun er selv ensom. Hun har en kontaktperson som besøker henne to timer i uken, noe hun mener er alt for lite. Ifølge Expressen søkte hun derfor om å få utvidet tiden med en kontaktperson til tre timer i uken. Hun fikk avslag.

Den 92-år gamle damen har lært seg å bruke en datamaskin og holder seg slik sett oppdatert. Men det er ikke det samme som å treffe folk i det virkelige liv sier hun.

– Der kan jeg få kontakt med den ytre verden og snakke med mennesker. Det er annerledes enn å treffe folk på ekte men det hjelper, sier hun til Expressen.

LES OGSÅ: Anna (73) lever i ensomhet – Jeg har ikke fått en klem på 10 år

Innlegget hennes i Saffletidningen har fått mange tusen delinger på Facebook og Gudrun forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra mennesker som befinner seg i samme situasjon som henne. Nå håper hun at oppmerksomheten kan få noen som bestemmer til å tenke seg om.

«Hadde jeg bare vært en hund…»

Våre eldre fortjener bedre! Gudrun tar det på kornet. Nå deler vi ordene hennes for å gjøre politikere oppmerksom. Noe må gjøres med situasjonen for eldre mennesker som sitter i ensomhet! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com