in ,

Gunhild Stordalen: – EAT skal ikke ta biffen fra noen

Gunhild Stordalen
Foto: Gunhild Stordalen / Instagram

Gunhild Stordalen brenner for mat og bærekraftig matproduksjon, men sier folk har misforstått henne når det gjelder kjøtt.

– Problemet er ikke kua. Problemet er at vi fôrer opp rundt 60 milliarder kuer, sauer, griser og kyllinger hvert eneste år for å fø 7,8 milliarder mennesker. Det aller meste kommer fra industriell kjøttproduksjon, fôret på kraftfor. En tredel av verdens korn går til å produsere billig kjøtt. USA alene kunne ha produsert mat til 800 millioner om de hadde gitt kornet til mennesker i stedet for dyr, sier miljøforkjemper Gunhild Stordalen i et intervju med Klikk.no.

Hun sier at man selvsagt kan fortsette å spise kjøtt, men at det må skje i mindre mengder – og vi må spise dyr fra Norge som har gått ute og spist grønt gress.


– Gjør som besteforeldrene dine, gled deg til staselig stek på søndager, oppfordrer hun.

Stordalen påpeker at overproduksjon av billig kjøtt ikke bare er skadelig for planeten. Hun er opptatt av at dette også er en tragedie for dyrene, og at vi mennesker spiser oss syke og overvektige.

– Hvert år dør 11 millioner mennesker på grunn av dårlig kosthold. Det er flere enn alle de som dør av tobakk, alkohol, legemidler, narkotika og ubeskyttet sex til sammen. Og nesten dobbelt så mange som de som hittil har død av COVID-19, sier hun til Klikk.no.

30 prosent av dagens klimautslipp

Hun oppfordrer til å spise mer frukt, grønnsaker, bønner og linser, frø og nøtter, fisk og sjømat fra bærekraftig oppdrett eller villfiskbestander og kjøtt, egg og melkeprodukter i mindre mengder og av bedre kvalitet. Svært gjerne lokalt.

Gunhild Stordalen viser til at dersom vi fikser matproblemet, der mat i dag står for rundt 30 prosent av dagens klimautslipp og er den viktigste årsaken til masseutryddelsen av plante- og dyrearter, ja da kan vi skaffe nok og sunn mat til ti milliarder mennesker uten å ødelegge planeten.

– Og da kan bøndene våre faktisk kan leve av jobben de gjør. Hadde det ikke vært fantastisk!, sier hun til Klikk.no.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

dronning sonja

Dronning Sonja fyller 85 år – 7 grunner til hvorfor hun er så elsket av det norske folk

Prins Charles

Prins Charles’ emosjonelle møte med barnebarna