in ,

Gunhild Stordalen stjal søsknenes leker og solgte dem til inntekt for regnskogen

Gunhild Stordalen
Foto: Gunhild Stordalen / Instagram

Gunhild Stordalens foreldre brukte mye tid på å lære barna om økosystemer. Den tv-aktuelle miljøforkjemperen husker nøyaktig når hun ble opptatt av å redde planeten – det resulterte i at søsknene hennes ble en del leker fattigere.

EAT- styreleder og lege Gunhild Stordalen (43) hadde mareritt om hull i ozonlaget da hun var liten. I skrivende stund er hun tv-aktuell med serien «Gunhilds kamp», der seerne får bli bedre kjent med henne – både på jobb og privat.

I serien møter vi Gunhilds familie, venner og kollegaer og ikke minst den nye mannen i Gunhilds liv, hunden Rammstein.


Hun er en ildsjel med en overfylt timeplan som bruker all sin tid på å formidle budskapet om å redde planeten fra en klimakrise. 

Engasjementet for planeten har hun hatt helt fra barnsben av. I et intervju med VG forteller hun om hvordan hun fikk kallet til å redde planeten en kveld hun sto i stuen og gråt over alle problemene til moren, Ellen.

– Jeg satte meg i fanget hennes. Hun sa: Gunhild, dette er et menneskeskapt problem. Når vi har skapt problemet, er vi også løsningen, sier Gunhild til VG og legger til at moren sa hun kunne bruke sitt liv på å gjøre en forskjell.

– Det var som om jeg fikk mitt kall der og da, sier hun til avisa.

Arrangerte basar og solgte lekene

Kort etter arrangerte hun basar til inntekt for Regnskogen.

– Jeg solgte alle lekene mine. Da jeg gikk tom for leker, stjal jeg søsknene mine, Marit og Dags, leker også, sier hun til VG.

Hun forteller også om demonstrasjonstog på avsidesliggende Muggerud der hun vokste opp. Hun fikk med seg de andre barna til å lage plakater med «Nei til forurensning», og forteller om to traktorer som passerte barna som demonstrerte.

– Selv om nesten ingen så oss, følte jeg at vi gjorde en forskjell. Jeg var en liten Greta Thunberg uten sosiale medier og oppmerksomhet, sier hun til avisa.

Siden 2013 har hun vært grunnlegger og frontfigur for organisasjonen EAT som kjemper for å endre global matproduksjon for å sikre tilgang til sunn, næringsrik mat – produsert på en bærekraftig måte. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mai ble den verste ulykkesmåned på seks år

Emil og Alfred

Husker du Alfred fra Emil? Forteller om møtene med Astrid Lindgren og Emil-suksessen