To timer hver dag etter skolen, setter Gustav (16) seg på mopeden sin og spaner rundt i boligfeltene i tettstedet Täby i nordre Stockholm.

Når han ser noe mistenkelig, spaner han først en stund før han agerer.

«Jeg holder en viss avstand. Jeg holder meg vanligvis 200 meter bak personen eller bilen jeg spaner på», sier han til Expressen.

 

Foto: Privat

Flere ganger har han sett mistenkelige personer som smyger seg rundt i boligområdet, og som ikke ser ut til å høre hjemme der.

«Jeg har ringt politiet mange ganger. De kommer fort, men ofte viser det seg å være falsk alarm. Men de syns det er bra at jeg ringer», sier Gustav.

Blir hyllet

Nå blir Gustav hyllet av den svenske kriminologen og forfatteren Leif GW Persson. Sekstenåringen får også være med i Perssons program «Brottsjournalen», et svensk kriminalprogram som tar opp aktuelle og uløste saker.

– Det er kjempekult. Jeg har alltid syntes at han er veldig flink. Jeg er en stor fan. At han liker det jeg gjør, er ekstra morsomt, sier Gustav om den uventede støtten fra Persson.

Persson sier i programmet at han er veldig imponert over Gustavs engasjement for trygghet.

– Det er ikke så vanlig blant gutter i din alder. Det er ganske fint. Man får trent sin observasjonsevne i stedet for å sitte inne og spille dataspill for idioter hele dagen. Det er en sikker måte og ødelegge sin forstand på, sier kriminologen.

LES OGSÅ
2-åring svelget røykvarslerbatteri og døde - fjern disse fra rekkevidden til små barn!
Foto: Privat

Avverget slåsskamp

Gustav forteller at da han nylig var ute og patruljerte med en venn, fikk de se noen som holdt på å slåss. Uten å tvile, agerte de to vennene med en gang.

– Vi så noen personer som begynte å krangle. Jeg så hvordan de begynte å knuffe og jeg bestemte meg for å ringe politiet. Det eskalerte kjapt, de begynte å sparke hverandre i hodet og sånn. Vi ropte at han skulle slutte, og forsøkte å avbryte slåssingen, og politiet kom dit veldig fort, sier Gustav, som mottar mye ros fra beboerne i Täby for sitt unike engasjement for ro og orden.

– Det er så gøy. Folk er så positive. De syns det er kjempefint at jeg holder orden og følger med, sier Gustav, som kanskje ikke helt overraskende drømmer om å bli politi når han blir stor.

For en fantastisk 16-åring! I dag hyller også vi Gustav – et ekte forbilde for ikke bare andre ungdommer, men oss alle!