Førsteslåtten er i gang, og med den mister mange rådyrkalver livet på brutalt vis.
Vanligvis slår man gresset to ganger i året; en gang på forsommeren – førsteslåtten, og en gang på sensommeren – andreslåtten. Nå er det altså tid for førsteslåtten, og for mange rådyrkalver betyr det døden. De ligger nemlig ofte skjult i det høye gresset og er umulig å se for bøndene som skal slå.
På landsbasis dør hele 4.000 rådyrkalver årlig som følge av ulykker. Svært mange av disse blir drept av slåmaskiner.
Vi har tidligere skrevet om Ragnhild Nilsen og Mette Ramdahl som er med på redningsaksjoner tidlig i morgengryet for å spore opp små rådyrkalver som ligger gjemt i gresset når det skal slås.
Og de er ikke alene: Også en guttegjeng i Nittedal bruker fritiden på å redde rådyrkalver fra den sikre død.
– Det gir en god følelse å vite at man redder liv, sier Sindre Snøtun (21) til avisa Varingen.
Guttegjengen benytter varmesøkende drone i jakten på dyrene.
– Nå maskiner kjører over killingene, dør de gjerne umiddelbart. I noen tilfeller blir de skadet, og forsøker å komme seg av gårde. Et veldig trist syn, sier Sindre Snøtun, som er aktiv i Nittedal og Hakadal skog jeger og fiskeforening.
Han har satt seg godt inn i rådyrenes atferdsmønster, og forklarer hvorfor killingene er så utsatt når førsteslåtten setter inn.
– Rådyrenes instinkt er at de gjemmer sine avkom, for å sikre dem mot rovdyr. Killing-flokken splittes opp, og blir av mor «plassert» med litt avstand i åkeren, i tilfelle et rovdyr likevel skulle dukke opp. Samtidig er killingene innforstått med at de skal ligge sammenkrøket og helt stille inntil rådyrmor dukker opp igjen, sier 21-åringen til Varingen.