søndag, april 18, 2021

Gutten i flyktningeleiren fikk Johann Olav Koss til å samle inn 18 millioner euro

Mest lest nå

Møtet med barna i flyktningeleiren endret synet på livet, forteller skøytekonge og lege Johann Olav Koss.

Skøytekongen som stakk av med tre gullmedaljer under Lillehammer-OL i 1994 ble brått borte fra rampelyset.

– Før OL fikk jeg muligheten til å reise til Eritrea, som hadde vært i krig i 30 år, og møte barn som levde i flyktningleirer der. Det var den opplevelsen som har gjort størst inntrykk på meg. Alt fokus handlet om skøyter opp mot OL, og dette gav meg en større mening med idretten, forteller Johann Olav Koss ifølge TV2 i et intervju med TV2s Dorthe Skappel.


I Eritrea fikk Koss et nytt kall: Han ville hjelpe barn i u-land å finne idrettsglede, og han startet organisasjonen «Right to Play».

Right to Play er en organisasjon som jobber for at barn skal leke. De bidrar til at 2,3 millioner unger får lek og aktivitet som en del av hverdagen sin.

Johan Olav Koss
Koss er kjent for sine bragder på isen, men også sin iver etter å hjelpe barn og unge.

Da Johann Olav Koss startet organisasjonen, og gikk i gang med å samle inn penger var det mange som var kritiske til at han dro til sulterammede Eritrea med leker.

Presidenten i landet var derimot ikke i tvil om at dette var bra, og sa at «for første gang har vi fått noe som ikke bare holder oss i live. Nå kan våre barn leke som alle andre barn».

– Lek er en rettighet barn har uansett hvor i verden de vokser opp, skriver organisasjonen på nettsidene sine.

Right to Play fremhever at lek gir barn trygghet, skaper glede og motivasjon til å lære, og dermed styrker vi barnas muligheter for en bedre fremtid.

Organisasjonen ble opprettet da Johann Olav Koss i 1993 møtte en gutt i Eritrea, som midt i hungersnød og borgerkrig fikk han til å innse viktigheten og betydningen av lek.

– Da friminuttet startet flokket de andre barna seg rundt gutten. Han tok genseren sin, rullet den sammen som en ball – og dermed var fotballkampen i gang, forteller Right to Play om hvordan organisasjonen startet.

Dette gjorde så dypt inntrykk på skøyteløperen, at han satte i gang en innsamlingsaksjon da han kom hjem. Koss fikk inn 18 millioner euro og fylte opp et fly med sportsutstyr og leker til barna.

Koss hadde også med noe til gutten med genseren – han fikk sin aller første fotball.

LES MER:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter