in

Hadia Tajik forteller om vanskelighetene med å få barn: – En livskrise

Hadia Tajik

Drømmen om barn så lenge vanskelig ut for Arbeiderpartiets tidligere nestleder, Hadia Tajik. Selv var det perioder der hun ikke trodde ønsket kom til å gå i oppfyllelse.

– Jeg er jo en litt sliten småbarnsmamma. Jeg har en jente på ett og et halvt år, og det er jo en fantastisk ting. Men det hender fortsatt hun lager lyd om natta, og det er det som sliter mest i den fasen her, sier Hadia Tajik ifølge Klikk.no i podkasten Summa summarum.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik tok sete i Stortinget første gang i 2007. Hun har også vært nestleder i Arbeiderpartiet, arbeids- og inkluderingsminister samt kulturminister. Da hun gikk av stormet det rundt henne i den såkalte pendlerboligsaken.


– Diskusjonen gikk på noe som ligger 15 år tilbake i tid, men som jeg likevel skjønner det ble ganske mye styr rundt, knyttet til min bruk av pendlerbolig på den tiden. Jeg har åpenbart ikke håndtert det godt nok på det tidspunktet, og jeg håndterte det tydeligvis ikke godt nok nå i dag heller. Og da var det riktig å gå av i den situasjonen, sier hun til Klikk.no

Lurte lenge på om hun kunne få barn

Det var tøft rundt henne da hun gikk av. Men den aller største livskrisen for Hadia Tajik var det at hun har brukt veldig mange år av livet på å lure på om hun kan få barn. Hun har ønsket seg barn, men brukte lang tid på å bli gravid.

– Jeg har vært diagnostisert med endometriose, såpass omfattende endometriose som gjør det vanskelig å få barn. Og det har vært en livskrise for meg. Sammenlignet med det å gå av som arbeidsminister og gå på som stortingsrepresentant i energi og miljøkomitéen, jeg skjønner at jeg egentlig lever et privilegert liv og har det helt fint, sier hun.

View this post on Instagram

A post shared by Hadia Tajik (@hadiatajik)

Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Ifølge NHI.no forekommer endometriose hos opptil 50 prosent av kvinner som ufrivillig er barnløse.

Hadia Tajik hadde gjentatte prøverørsforsøk som var mislykket før hun endelig ble gravid med datteren Sofia. Hun opplevde det som en tøff tid.

– Det er påkjenning både for kroppen og hodet. Alle de tankene man gjør seg om hvordan livet kan komme til å bli – det har for meg vært så grunnleggende at det har vært en eksistensiell krise. Som jeg har prøvd å håndtere ved siden av «livet sjøl», det å gå jobb og bygge seg et liv som kan være meningsfullt selv om det ikke skulle bli barn ut av det, sier politikeren.

Tøff hormonbehandling

Hun har også fortalt om morsdrømmen hun måtte jobbe så hardt for i boka «Frihet– en politisk og personlig historie». 

Her kommer det frem at hormonbehandlingen var tøffere enn det Hadia Tajik hadde sett for seg.

– Det er ganske tøft. Det var verre enn jeg trodde. Jeg prøvde å lese meg opp. Jeg trodde jeg var mentalt forberedt, men det var ikke mulig å lese seg opp på noe slikt, har Hadia Tajik ifølge NRK tidligere sagt i Lindmo der hun var invitert for å snakke om boka som kom ut i 2020.

Hun forteller også at hun og ektemannen, Kristian Skard, flere ganger snakket om hvordan livet ville bli uten barn.

– For man må jo være realistisk oppi alt dette her. Men jeg har vært ganske langt nede. Mange ganger, betrodde hun til Lindmo.

Samtidig som hun sto i debatter med hetetokter som er en av bivirkningene av hormonbehandling, så holdt hun også prøverørsforsøkene for seg selv.

– På jobben visste nesten ingen om dette, det gjorde at jeg fikk ha jobben som en frisone mens det sto på. Slik at jeg slapp fortelle hvor krevende det har vært, sa hun.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Marius Borg Høiby og Nora Haukland er samboere på Skaugum

kanin

Kineserne har gått inn i «harens år» – dette sier astrologene vi har i vente