søndag, mai 16, 2021

Hadia Tajiks trøblete graviditet: -Jeg kunne strøket med i høst

Mest lest nå

Vesle Sofia Tajik Skard kom til verden med keisersnitt 4. januar i år. Hadja Tajik hadde tenkt at den lille familien på tre deretter skulle hjem og nyte dagene sammen. Istedenfor ble hun sendt rett på operasjonsbordet.

Operasjonssåret begynte å blø. Heldigvis skjedde det mens den lille familien ennå var på sykehuset. I løpet av seks dager var hun fire ganger på operasjonsbordet.


– Jeg mistet en del blod. Man dør jo ikke av sånt, og i alle fall ikke på norske sykehus. De fikk ordnet det Men morsomt var det ikke, sier hun i et intervju som er gjengitt i papirutgaven av Se & Hør som ble utgitt 20. april.

En ukjent men vanlig kvinnesykdom

Da Hadja endelig fikk en pluss på graviditetstesten var det etter vellykket prøverørsmetode. Hun slet med å bli gravid, og svangerskapet var også utfordrende. Årsaken var endometriose.

Endemetriose gir ofte symptomer som sterke menstruasjonssmerter, eventuelt smerter ved eggløsning og hos en del kroniske smerter, skriver Skandinavias største helsenettsted NHI.no.

Over fem sider i Se & Hør forteller Hadia Tajik om det ukjente dramaet hun sto midt oppe i høsten 2020. Faksimile: Se & Hør.

I mange tilfeller kan også endometriose-forandringer forekomme uten symptomer. Mellom seks og ti prosent av kvinner har symptomgivende endometriose. Blant kvinner med barnløshet forekommer endometriose enda hyppigere.

Til tross for at mange kvinner rammes av endometriose er det likevel overraskende få som har hørt om det.

– Jeg visste heller ikke var før jeg fikk diagnosen. For meg betød det at det ikke var sikkert jeg kunne få barn, sier hun til ukebladet.

Holdt graviditeten hemmelig

I starten holdt hun graviditeten hemmelig, selv om hun var så kvalm at hun kun klarte å spise tørre kjeks og Pringle.

– Jeg kan ikke forklare det, men det var veldig, veldig viktig for meg å få barn, sier Tajik til Se & Hør.

Segnet om på apoteket

Som førstegangsfødende var ikke Tajik helt sikker på hva som var vanlige graviditetsplager. Hun var kvalm og ble etterhvert fryktelig sliten.

Omtrent midt i svangerskapet segnet hun om på apoteket. Hun ringte en venninne som er lege og lurte på om det var normalt. Da Tajik hadde forklart venninnen hvordan hun hadde det ble hun sendt sporenstreks på akutten.

– De oppdaget blodpropper i lungene, som jeg hadde gått med i noen uker. Med litt uflaks kunne jeg strøket med i høst, forteller politikeren.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter