onsdag, juni 3, 2020

Halsbånd kan skade hunden din

Mest lest nå

Da foreldrene skulle ta et siste farvel med datteren sin skjedde det et ekte mirakel

Noen ganger tar livet en uventet vending. Bella ble født med en mitokondriesykdom. Ifølge Helse Norge er Mitokondriesykdommer en gruppe sjeldne sykdommer knyttet til forstyrrelser...

Mange har gått over til å bruke sele på hunden når de skal ut på tur. Er du av dem som fortsatt bruker halsbånd? Da bør du kanskje vurdere å slutte med det. Du kan nemlig skade hunden din alvorlig.

En studie viser at bruk av halsbånd reduserer blodstrømmen i hjernen til hunden. Halsbånd kan også gi muskel- og skjelettskader og økt væsketrykk i hundens øye. Bruk av kjettingstrup er enda verre. Det kan gi skader i strupehodet, spiserøret, luftrøret og i skjoldbruskkjertelen. Det skriver Emma Mary Garlant, atferdsbiolog og hundeekspert på Forskning.no.

Testet 8 halsbånd

Det ble ikke brukt levende hunder i forsøket. I stedet laget forskerne en mekanisk modell av en hundenakke.


Dette er halsbåndene som ble testet:

Upolstret halsbånd av nylon

Polstret halsbånd av nylon

Polstret sportshalsbånd av nylon

Rundt halsbånd av nylon

Myndehalsbånd av lær

Halsbånd av lær med broderier

Retrieverbånd

Kjettingstrup

Hvert halsbånd ble testet med tre grader forskjellig kraft som skulle simulere tre forskjellige situasjoner:

1 Hund som drar litt

2 Hund som drar mye

3 Eier som rykker i båndet

Stor forskjell på båndene

Forskerne så stor forskjell i trykket som de åtte forskjellige halsbåndene påførte hundens nakke. Men det viste seg at selv de halsbåndene som ga minst trykk, var trykket likevel mye høyere enn det som er forsvarlig. Selv de laveste trykkene var høyere enn det som er kjent å forårsake vevsskader og vevsdød hos mennesker.

LES OGSÅ: Golden Retriever ble hard skadet under lek – nå advarer eieren mot dette som leketøy for hunder

Dermed kunne forskerne konkludere med at ingen av halsbåndene bør brukes, siden de alle ga så høyt trykk at de medfører en risiko for skader. Spesielt hvis hunden drar i båndet eller eieren rykker i det.

Dermed er det vel bare en ting å gjøre dersom du er hundeier som fortsatt bruker halsbånd når du går tur med hunden din: Kast halsbåndet og kjøp en sele.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter