in ,

Halvor Bakkes rørende beskjed: «For 25 år siden samlet jeg familien min for å fortelle en hemmelighet»

Interiørdesigner Halvor Bakke har siden 2015 blitt et kjent fjes for de fleste nordmenn gjennom TV3-programmet «Eventyrlig Oppussing».

Gjennom hele sin kjendiskarriere har Bakke aldri lagt skjul på at han er homofil. Som en av ekspertene i «Homsepatruljen» er det vel ingen overraskelse for noen.

Men Halvor har ikke tidligere fortalt om hvordan han kom ut av skapet. Hvordan han fortalte familie og venner om sin legning. Den historien fortalte han tidligere i år, på Instagram.


Samlet familien for 25 år siden

Halvor Bakke vokste på et lite sted i Vestfold, i en religiøs familie. Det var altså aspekter ved tilværelsen til Bakke som ikke gjorde det å «komme ut av skapet» til en enkel affære.

Men Halvor Bakke valgte en tilnærming man må si det krever mot for å gjøre. På Instagram forteller han:

«I dag er det nøyaktig 25 år siden jeg samlet familien min på Bakke gård og fortalte min hemmelighet.»

Og hemmeligheten var skummel. Halvor Bakke var redd den skulle ødelegge livet hans og relasjonene til sine nærmeste.

«Den jeg hadde båret på i over ti år. Jeg hadde ventet så lenge fordi jeg var redd for å miste mine nærmeste. At kraften i den hemmeligheten skulle ødelegge livet mitt,» skriver han.

Men det var det motsatte som skjedde.

«I stedet ble det starten på det livet jeg alltid drømte om. Et ærlig liv. Som meg selv. For jeg ble møtt med kjærlighet.«

Til slutt kom Bakke med en oppfordring til alle andre som strever med å være ærlig om legningen sin.

«I år er det samtidig 50 år siden forbudet mot homofilt samliv ble opphevet. Det er en svært viktig markering. Fordi selv i 2022 er det unge mennesker som er livredde for å fortelle sin hemmelighet. Særlig de som vokser opp i konservative menigheter som jeg gjorde. Vit dette: Det går bra. Og det blir mye bedre,» skriver Bakke på Instagram.

Kom til å brenne i helvete

I et nytt intervju med KK forteller Bakke at han ikke husker så veldig mye av oppveksten men at han var overbevist om at han kom til å brenne i helvete. Det ble han klar over etter at han som femtenåring spurte en voksen i menigheten:

– Jeg har en venn i menigheten som jeg tror er homofil. Hvis han lever ut sin legning, hva skjer da?

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Og svaret det kom kontant.

– Da kommer han til å brenne i helvete.

Halvor forteller til KK at svaret føltes som et slag i magen.

– Det var som å bli slått. Jeg vet jo at det er meg han snakker til. I den frikirken var det svart hvitt. Enten kom du til himmelen eller til helvete.

Samtidig ble Halvor mobbet. Selv før han selv visste at han var homofil ble han mobbet for å være nettopp det.

De andre elevene kalte han for «femi», «svekling», «dust».

Mobbingen var brutalt. Ikke noe Halvor ønsker at andre skal oppleve.

– Jeg hadde lyst på familie, stasjonsvogn – men frykten for at mine barn skal oppleve det samme, er større enn lysten til å få barn, forteller Bakke nå til KK.

I dag lever Bakke et godt liv. Han kan fortelle om det vanskelige, og aksepten fra familien har vært uvurderlig.

– Med deres umiddelbare aksept og behov for å lære … Mamma var veldig opptatt av hva bygda skulle mene – men hun har endret seg veldig. Det er ikke så viktig for henne lenger, at hun skal bli likt av alle, sier Bakke til KK og legger til at det også har vært vanskelig for foreldrene.

– De har opplevd stor fordømmelse fra menigheten. Alle spør etter søsknene mine, ingen spør etter meg. Det å ikke få det spørsmålet om alle sine barn, må være sårt og vondt. Det har vært forferdelig å få vite det nå, hva jeg har påført dem, og hva de har vært utsatt for.

Nå har oppveksten og opplevelsene til Bakke blitt bok. «Mitt rom» kan kjøpes hos de fleste bokhandlere og beskrives slik:

«Nå åpner han døren til sitt eget rom. Han forteller medrivende om oppveksten som odelsgutt på Bakke gård i Stavern, om såre skoleår med mobbing og om en gryende erkjennelse av å være homofil – og med det frykten for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Det gjorde ikke saken enklere at Halvors egen far satt i kirkens eldsteråd.»

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Slik blir begravelsen til dronning Elizabeth

Den norske familien fikk sjokk da de fant ut hvem naboene var: – Det er galskap