Hjem Dyr Halvparten av alle katter blir helt elleville av dette
Dyr

Halvparten av alle katter blir helt elleville av dette

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Har du katt, har du kanskje også forsøkt å bruke kattemynte for å få den til å bli mer interessert i klorebrettet enn sofaen? 

Mange katteeiere har opplevd at katten blir som en kattunge igjen når den lukter kattemynte. Men ikke alle katter reagerer på duften til denne urteplanten. I en pressemelding avslører dyreforsikringsselskapet Agria seks ting om kattemynte som du kanskje ikke visste. 

Kattemynte, eller catnip som det også kalles, er en urt som tilhører leppeblomstfamilien. Planten er mest kjent for at mange katter syns duften av urtens eteriske olje er helt uimotståelig. 

Når katten lukter fersk eller tørket kattemynte kan det gjøre at den for eksempel ruller eller gnir seg, sniffer, tygger og leker energisk. Noen katter reagerer ved å bli kosete, avslappet og rolige. Det er tydelig at mange katter liker den lett berusende virkningen urten kan ha på dem. 

Effektene av kattemynte er forbigående og varer vanligvis mellom fem og femten minutter. Etter dette kan det ta noen timer før katten blir interessert i kattemynte igjen. 

Kattemynte kan gi en god opplevelse for mange katter, men her er det store individuelle forskjeller. For noen katter kan duften være overveldende, stressende eller gjøre dem aggressive. Rundt halvparten av alle katter ser ikke ut til å bli påvirket i det hele tatt. Kattunger og eldre katter pleier ikke å bry seg om duften. 

katt
Mange katter liker kattemynte. Foto Pixabay

Mange produkter til katt i dyrebutikk har blitt tilsatt kattemynte, men duften fra den eteriske oljen fordufter raskt. Du får kjøpt tørket kattemynte eller spray i dyrebutikker som du kan gni eller spraye på for eksempel klorebrett eller leker. På denne måten kan man få katten mer interessert i klorebrettet, og kanskje klorer den mer på dette heller enn på sofaen eller gardinene. Kattemynte kan også brukes når man skal introdusere en ny kurv eller liggeplass. I stedet for å kjøpe kattemynte er det noen som dyrker urten selv for å ha tilgang til fersk kattemynte. 

Kattemynte i moderate mengder er ikke skadelig for katten. Dersom katten spiser store mengder, kan den få mageproblemer.

Hvorfor liker katter kattemynte?

Kattemynte tiltrekker katter på grunn av et naturlig forekommende kjemisk stoff kalt nepetalakton, som finnes i bladene, stilkene og frøene til planten. Dette stoffet har en fascinerende effekt på mange katter, både domestiserte og ville arter som løver og geparder. Her er noen grunner til at katter liker kattemynte:

  1. Biologisk respons: Nepetalakton binder seg til kattens luktreseptorer og stimulerer sensoriske nevroner som påvirker områder av hjernen som kontrollerer emosjonelle og atferdsmessige reaksjoner. Dette fører ofte til at katter viser tegn på ekstrem glede, som rulling, gnidning, og hopping.
  2. Euforisk oppførsel: Eksponering for kattemynte kan forårsake atferd som kan ligne på kattens kjærlighets- eller lekeatferd. Noen katter kan virke svært opphisset, mens andre kan bli svært avslappet og nesten bedøvet.
  3. Genetisk predisposisjon: Ikke alle katter reagerer på kattemynte. Omtrent 30% av kattene er immune mot effektene av nepetalakton. Dette antas å være genetisk bestemt, og katter som er følsomme for kattemynte, har arvet denne egenskapen.
  4. Kortsiktig effekt: Effekten av kattemynte varer vanligvis mellom fem og femten minutter. Etter dette vil katten vanligvis ikke reagere på kattemynte igjen før etter en periode på noen timer, da dens sensoriske nerveender «nullstilles».
  5. Territorial atferd: Noen forskere spekulerer i at rulling og gnidning i kattemynte kan være en måte for katten å påføre sin egen lukt på planten, som en måte å markere territorium på.

Interessen for kattemynte og dens virkninger på katter er et fascinerende eksempel på hvordan naturlige stoffer kan påvirke dyreatferd.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com