søndag, mai 16, 2021

Halvparten av befolkningen kan ha denne skjulte sykdommen – behandles den ikke kan tennene falle ut

Mest lest nå

Tannfestesykdommen periodontitt rammer mange, likevel er det lite kunnskap om den.

Dersom periodontitt ikke behandles kan tennene i verste fall bli støtt ut av kjeven.


– Det er viktig at folk vet at vi har to store folkesykdommer når det gjelder tenner. Det ene er hull i tennene og det andre er denne sykdommen, sier spesialist i periodonti, Anne Margrete Gussgard til Nettavisen.

Gussgard er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, og ekspert på tannfestesykdommen periodontitt. Sykdommen rammer mange nordmenn, og er minst like vanlig som hull i tennene. Men mange kjenner ikke til den, og er heller ikke klar over hvilke konsekvenser det kan ha å gå med ubehandlet periodontitt over tid.

Mens hull i tennene ofte merkes er periodontitt ofte symptomfri.

Periodontitt innebærer en betennelse som går dypere ned i vevet og som medfører tap av støttevev og beinvev rundt tennene, skriver nettstedet NHI.no. Ved periodontitt dannes det lommer i bløtvevet eller dype sprekker mellom tannkjøttet og tannroten. Betennelse i vevet nærmest tannen starter med betennelse i tannkjøttet som utvikler seg i dybden. Tilstanden vil over tid ødelegge tannfestet og den tilstøtende delen av kjevebeinet.

– Det er studier som sier at omkring halvparten av befolkningen går rundt med en form for periodontitt, forteller Gussgard til Nettavisen.

10 prosent har periodontitt

Rundt ti prosent av befolkningen antas å ha en så alvorlig grad av sykdommen at tennene løsner.

Men det er ikke «bare» tannløshet du risikerer med ubehandlet periodontitt. Det å gå med en slik betennelsessykdom i kroppen, øker risikoen for andre infeksjoner.

Nettavisen skriver at Tannlegeforeningen i februar meldte at en studie hadde sett at det kunne være en sammenheng mellom periodontitt og alvorlig covid-19-sykdom.

Oppdages den i tide, derimot, trenger den ikke å ha alvorlige konsekvenser. Men sykdommen har få tidlige symptomer. Før tennene løsner så er det kanskje bare litt blødende tannkjøtt og noen ganger dårlig ånde.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter