En undersøkelse viser at halvparten av alle spurte er usikre på om epostadressen deres har blitt hacket det siste året.
– Når ikke engang proffene har full kontroll, kan vi ikke forvente at vanlige folk skal ha det heller, sier forskningssjef Kai Roer i KnowB4 Research.
Norstat har på vegne av forsikringsselskapet Codan bedt respondentene ta stilling til følgende påstand: «Jeg er sikker på at min epostadresse ikke har blitt hacket det siste året».
Les også: Datasikkerhet: Rammes du av løsepengevirus er ikke det hovedproblemet ditt
19 prosent svarte «nei», og 31 prosent av de spurte svarte «vet ikke». 50 prosent svarte «ja» til påstanden.
Roer sier i en pressemelding fra Codan at han ikke er overrasket over usikkerheten respondentene gir uttrykk for.
Les også: Flere fralurt Facebook-passord i mulig ny svindelbølge
– At andre skal ha fått tak i passordet vårt, er for de fleste av oss noe som er vanskelig å forstå. Samtidig vet vi som jobber med dette at milliarder av passord er på avveie og deles fritt på Internett – gjerne av mennesker med uærlige hensikter, sier Roer.
Han advarer mot overdreven tro på at eposten er trygg, en misforståelse han sier er svært utbredt.
Les også: Advarer: Tror alle nordmenn vil oppleve forsøk på denne svindelen
– Våre undersøkelser viser at folk flest er for selvsikre; for eksempel mener seks av ti at de kan merke det hvis PC-en deres er hacket. Sannheten er at dette er svært vanskelig å avdekke, selv for profesjonelle, sier Roer.
Blir eposten din hacket og uvedkommende får tilgang til din private informasjon, er veien kort til ID-tyveri.
Les også: Ekspert frykter ny svindelmetode – Dette er neste nivå av ID-tyveri
– Identitetstyver er som oftest ute etter økonomisk vinning. De kan tømme kontoen din, bestille varer på nett eller ta opp lån i navnet ditt. I slike tilfeller gir forsikringen deg advokatbistand, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan forsikring.
Hjelpen kan være å forhindre videre misbruk av identiteten din, eller å fremsette krav om erstatning for økonomisk tap. Du kan også få hjelp ved mobbing, trakassering eller hvis noen legger ut uønskede bilder av deg på nettet.
– Det samme gjelder hvis kontaktopplysningene dine spres, eller hvis noen hacker bruker- eller epostkontoene dine, sier Richvoldsen.