in ,

Halvparten vil fortsette med munnbind etter pandemien

munnbind

Fra å være et av de siste vestlige landene til å innføre munnbind i kampen mot korona, viser en undersøkelse nå at halve befolkningen at de vil søke til gamle koronavaner i den kommende influensasesongen – og mest av hensyn til andre.

– Selv om folk er lei korona, viser dette at vi har veldig gode holdninger, sier driftsdirektør og farmasøyt Stig Henning Pedersen i en pressemelding fra Farmasiet.

Les også: «Charter-Svein» brenner munnbindet i protest – Kommentarfeltene raser

Ifølge en undersøkelse Farmasiet har fått gjennomført vil halve befolkningen fortsette å bruke munnbind ved høy spredning av forkjølelse, influensa og andre smittsomme sykdommer – for å ikke smitte andre. Nesten like mange vil bruke munnbind for å beskytte seg selv mot smitte.

Les også: Munnbind-trikset som går viralt: Slik slipper du dugg på brillene

–  Vi vet at det i Japan brukes som en måte å vise respekt for andre, og som et bevis på at man verner om egen helse, så det er litt artig å se at vi kanskje har fått noen japanske tendenser i Norge også. Egentlig viser det bare at vi respekterer hverandre, og det er veldig positivt, sier Pedersen.

Forberedt på en kraftig influensasesong

Ifølge FHI kan det komme en kraftig influensasesong og det er allerede høy forekomst av forkjølelsesvirus denne høsten, hvor særlig eldre og små barn er utsatt.

Les også: Viktig informasjon fra FHI: Slik bruker du munnbindet riktig

– Jeg tror alt vi har lært om smitte gjennom pandemien har gjort oss mer bevisst på spredning av andre sykdommer enn korona, som også kan være alvorlig. Tidligere har det ikke vært så mye snakk om dødsfallene knyttet til influensa, men det er vi mer klar over i dag, sier Pedersen.

Les også: Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater

I tillegg til at folk vil beskytte seg selv og omgivelsene, oppgir 3 av 10 at de først vil bruke munnbind dersom myndighetene anbefaler det. Det viser totalt at nærmere 80 prosent er villig til å beholde masken – til tross for gjenåpning.

Les også: Geir (58) fra Hadeland mener korona er som en vanlig influensa. Nå svarer Nakstad

– Dette viser jo at vi fortsatt har stor tillitt til myndighetene her i Norge, sier Pedersen.

Kvinner og eldre er mest omtenksomme

Ifølge undersøkelsen er det ingen store utslag mellom ulike fylker og landsdeler. Folk i distriktene er dermed like villige som storbyene til å beholde maskene etter pandemien.

Les også: Tror korona etter hvert vil bli som et forkjølelsesvirus

Det er imidlertid en forskjell mellom kjønnene. Kvinner er mer opptatt av å ta hensyn til andre, mens menn er mer opptatt av hva helsemyndighetene anbefaler. Hvor gammel du er har også noe å si – de eldre tenker mer på andre (64 prosent) sammenlignet med unge (42 prosent).

Les også: Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

– Kvinner er vel kanskje litt mer hensynsfulle enn menn. I tillegg er jo eldre mer utsatt for å bli alvorlig syke enn unge, så der vil det naturligvis være en forskjell. Det er likevel hyggelig at mange unge mellom 18-29 år er villige til å fortsette bruken, sier Pedersen.

I tillegg til å bruke munnbind i influensasesongen, mener Pedersen man bør bruke det i sammenhenger hvor det er naturlig å være ekstra forsiktig.

Les også: Sykepleier: «Influensavaksinen er ikke for deg selv»

– Dette kan være situasjoner hvor man selv er syk eller forkjølet og skal være i nærheten av andre mennesker, om man er ekstra utsatt dersom man blir smittet av andre, eller om man trenger å beskytte seg selv litt ekstra i en periode. Korona eller influensa – det er uansett fint å være påpasselig med smitte, avslutter han.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Gode råd for å spise sunt i hverdagen

politi

Ansatt ved NAV død etter knivangrep