Hjem Historisk Han har gått løs på en 700 år gammel drapsgåte

Han har gått løs på en 700 år gammel drapsgåte

Geir Stian Ulstein går grundig til verks for å finne svaret på Nordens største mordgåte i forrige årtusen. 

I 2022 vant Geir Stian Ulstein Bonnier Norsk Forlags historiekonkurranse, nå er boken «Grev Jakob» her. Der møter den historiske biografien true crime. 

– Tidligere har jeg fortalt Norges historie de siste 700 årene gjennom festningene våre. Underveis i arbeidet tenkte jeg at det måtte dukke opp minst én som fortjente en egen bok. Denne personen viste seg å være Jakob Nielsen. For hvordan i all verden ble en dansk greve norgeshistoriens viktigste og mest geniale borgbygger? Svaret på det var en ny gåte, som er Nordens største mordgåte i forrige årtusen, sier Ulstein.

Brutalt drap

En stormfull natt i 1286 ble danske kong Erik Klipping drept med 56 knivstikk. Gjerningsmennene forsvant ut i natten, men ble likevel identifisert som rikets mektigste menn, inkludert grev Jakob Nielsen.

Greven nektet all skyld, men ble dømt fredløs og søkte derfor den norske kongens støtte. Sammen bygget de en rekke borger for å bevare kontrollen over et utvidet norsk rike i en krigsherjet tid. Borgene besto og tjente sin hensikt i avgjørende stunder, både i grevens levetid og i århundrene som fulgte, men skyggen fra kongemordet unnslapp han aldri.

– I boken forsøker jeg å løse en 700 år gammel drapsgåte og tegner samtidig et bilde av både samtiden og den hovedmistenkte. Gjennom borgene taler greven til oss, men kan de massive steinverkene han etterlot seg gi hint som feller eller frifinner ham i kongedrapet? Hvordan se forbi all propaganda, løgner, svik, forfengelighet og spilt blod som fra første stund dekket over drapet?, sier Ulstein.

Bygget forsvarsverket

I jakten på Erik Klippings drapsmann forteller Ulstein den unike historien om en markant, men glemt skikkelse fra norsk middelalder.

– Det er få som vet at grev Jakob er ansvarlig for Akersborgens fødsel, det som etter hvert skulle bli Akershus festning. Ved å beskytte greven fikk det norske kongeriket tilgang på samtidens ypperste militærtekniske kunnskap, og utnyttet dette til å bygge forsvarsverket utenfor Oslo som bidro til å gjøre byen til Norges hovedstad, sier Ulstein.

Grev Jakob Nielsen nektet resten av sitt dramatiske liv liv for å ha deltatt i kongedrapet. Løser boken gåten?

«Grev Jakob» lanseres 27. oktober.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com