Hjem Historisk Han skulle egentlig vært kongen av Danmark

Han skulle egentlig vært kongen av Danmark

En lovendring fra 1953 gjør at grev Ingolf likevel ikke ble kongen av Danmark.

Kong Frederik IX og dronning Ingrid, fikk tre døtre og ønsket ikke flere barn, da legen hadde frarådet det. Ettersom loven tilsa at det kun var menn som hadde arverett til den danske tronen, betød det at kong Frederiks lillebror Knud hadde arveretten – og deretter hans sønn grev Ingolf av Rosenborg.

Kong Fredrik og hans familie var umåtelig populære blant folket. Det samme kunne ikke sies om arvepprins Knud og hans sønn. «Ikke at det var noe direkte galt med dem, men verken far eller eldste sønn kunne beskyldes for å ha oppfunnet kruttet,» skriver Nettavisen.

«En gang til for prins Knud» er fortsatt et ordtak som alle dansker forstår. Det henspiller på en gang Knud besøkte en danseforestilling på Frederiksberg. Spurt i pausen om han likte innslaget med de nakne sparkepikene, repliserte arveprinsen at han hadde vært uoppmerksom og knapt fått med seg noen av utskeielsene. Dermed ble hele scenen spilt om igjen, slik at også kongens lillebror skulle få med seg detaljene.

Folkeavstemning

Siden Frederik IX bare hadde døtre, og bestemmelsen om at det kun var menn som hadde arverett til tronen generelt virket utdatert, var det mange, både blant politikere og i befolkningen, som ønsket den endret. Det skriver nettstedet Danmarkshistorien.dk.

For blant andre De Radikale var det også medvirkende at et så populært spørsmål kunne bidra til at nok folk møtte opp og stemte, slik at man kunne nå de 45 prosent ja-stemmene, som ikke ble nådd da spørsmålet var oppe i 1939. Etter krav fra De konserative ble det imidlertid foreslått betinget kvinnelig arvefølge – noe som innebar at den eldste datteren bare ville overta tronen hvis det ikke var noen yngre sønner.

Forslaget til endring av Grunnloven, slik at kvinner også fikk arverett til tronen, kom til folkeavstemning 28. mai 1953.

Endringen ble anbefalt av alle de politiske partiene i Rigsdagen med unntak av DKP (Danmarks Kommunistiske Parti). 78,8 prosent av de avgitte stemmene var for grunnlovsendringen, men valgdeltagensen var kun 45,8 prosent av de stemmeberettigede. På grunn av den lave valgdeltagelsen var forslaget kun rundt 20 000 stemmer unna å bli forkastet.

Grev Ingolf

Ingolf Christian Frederik Knud Harald Gorm Gustav Viggo Valdemar Aage av Rosenborg ble født 17. februar 1940 på Sorgenfri slott i København. Hans far var prins Knud av Danmark, lillebroren til kong Frederik. Dronning Margrethe II av Danmark er hans kusine.

Etter fødselen fikk han tittelen Hans Høyhet prins Ingolf av Danmark, og hadde arverett til tronen.

Wikipedia skriver at han i 1968 giftet seg med ungdomskjæresten Inge Terney. Siden hun ikke var kongelig medførte ekteskapet av Ingolf mistet han både tittel og arverett. Han fikk da sin nåværende tittel, greve av Rosenborg.

Grev Ingolf og grevinne Inge levde sammen i et barnløst ekteskap fram til Inges død i 1996. To år senere, den 7. mars 1998, giftet greven seg på nytt med Sussie Hjorhøy Petersen.

Selger arvesølv

Nå melder Se og Hør at grev Ingolf og grevinne Sussie ifølge Billed Bladet flytter til et mindre hus, og kvitter seg derfor med flere dyrebare gjenstander – blant annet dansk arvesølv.

Inntil nylig bodde greven og grevinnen på Egeland Gods, men i desember valgte de å flytte inn i et mer moderne hus.

I forbindelse med flyttingen selger grev Ingolf og grevinne Sussie nå 39 dyrebare gjenstander på auksjon.

Flere av de historiske gjenstandene skal være arv fra Ingolfs besteforeldre, kong Christian og dronning Alexandrine. Blant annet er et sølvservise fra det tidligere kongeparet lagt ut til auksjon med en pris på mellom 30-40 000 danske kroner. Det tilsvarer omkring 58 000 norske kroner.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com