Hjem Historier fra livet Han vant 295 millioner i lotto – sier det er én ting nesten alle vinnere gjør de ikke burde gjøre

Han vant 295 millioner i lotto – sier det er én ting nesten alle vinnere gjør de ikke burde gjøre

Mark Gardiner vant 22 millioner pund i lotteriet. Det tilsvarer nesten 295 millioner norske kroner. Han sier at det nesten alle lottomillionærer gjør, er nettopp det de ikke bør gjøre. 

Vi har tidligere skrevet om Andrew ‘Jack’ Whittaker, en amerikansk lotterivinner som vant en gigantisk jackpot på fire milliarder kroner. I stedet for å hell og lykke mener han at den enorme lottogevinsten forbannet livet hans med dødsfall, skilsmisse og spilleavhengighet, og han har sagt han skulle ønske han aldri hadde kjøpt kupongen som sikret han den største jackpoten som noen gang er vunnet av en enkeltstående vinner i USAs lotterihistorie.

For de mange som leverer de omtrent 15 millioner lottorekkene som spilles i Norge hver lørdag, kan ordene til Whittaker høres helt sprø ut. Hvem vil vel ikke ha fire milliarder kroner? Kanksje har du også levert kupongen og tenkt at om du stikker av med jackpoten så skal du si opp jobben og gjøre noe helt annet? I så fall er du ikke alene om drømmen. Mange som vinner de store gevinstene gjør nettopp dette. 

Helt feil, mener Mark Gardiner. Og han vet nok hva han snakker om, for det er 30 år siden han vant eventyrlige 22 millioner pund. Det tilsvarer rett under 295 millioner norske kroner. Premien delte han med forretningspartneren sin. De to drev et lite glassmester-firma sammen. Mens partneren umiddelbart kunngjorde sin avgang, valgte Mark annerledes. 

– Jeg vet ikke om det var frykten for det ukjente, men bestemte meg for at jeg kommer til å fortsette å jobbe, sier han i et intervju med Daily Mail.

Mark sier at det handlet mye om å fortsette med en hverdag han kjente. Det var sikkerhetslinjen hans. 

– Jeg bestemte meg for at jeg skulle bruke flere uker, kanskje måneder på å ta beslutningen på hvorvidt jeg skulle fortsette i jobben eller ei, sier han. 

Beslutningen trakk ut, og Mark driver fortsatt det samme selskapet. Mange antar at han sikkert har blåst pengene på damer, biler og luksus. Han har riktignok feriebolig i varmere strøk, båt og et par flotte biler. Men han har klart å unngå de klassiske krisene som gjerne rammer lottovinnere. Ekstrem velstand over natten bringer ofte problemer inn i livene til de som opplever det. 

– Jeg er hands-on. Om jeg ikke hadde vært her og pratet med deg i dag så hadde jeg vært på jobb, sier Mark til journalisten fra Daily Mail. 

Mistet mange venner

Selv om gevinsten ikke endret Mark, endret det folk rundt ham. Pengene har spart han for problemer de fleste andre sliter med, men det har også gjort at livet har vist han en annen side.

Blant annet mistet han svært mange venner etter gevinsten. I et intervju med The Sun går han så langt som å si at gevinsten «ødelagte livet mitt».

Det gikk heller ikke mer enn en måned før han mottok sin første trussel om rettslige skritt: En tidligere kjæreste hevdet han var faren til barnet hennes – og ville ha penger til barnets velferd.

– Jeg måtte tåle mange rettssaker i løpet av årene som fulgte. Det var mange som følte seg berettiget til en del av pengene jeg hadde vunnet. En kveld dro jeg til min lokale pub, og en mann jeg aldri hadde sett før kom bort og spurte meg om jeg var Mark Gardiner. Jeg trodde han skulle ønske meg lykke til, men i stedet kastet han en halvliter øl over meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro – det var sprøtt, sier han til Daily Mail.

Han har også brukt penger på to lokale fotballklubber. Men påstår ingen var interessert i å hjelpe ham med å få det til å gå rundt.

I tillegg har han kjøpt hus til sine fire nærmeste venner. Alle bodde i samme blindvei, slik at de kunne være nær hverandre.

– En etter en utnyttet de meg. Lederen av glassmester-firmaet mitt begynte for eksempel å skofte arbeidet, sier han.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com