Hjem Historier fra livet Han var politimann – og kokainmisbruker

Han var politimann – og kokainmisbruker

Ronny Rene Raveen er ikke en mann som en ville forbinde med noen som havner borti narkotika. Den tidligere politimannen har deltatt i flere krevende oppdrag for Forsvaret og Politiet. Etter flere år som rusmisbruker bruker han nå åpenhet i håp om at hans erfaringer kan hjelpe andre.

Han fullførte befalsskolen til marinen i 1991, ble uteksaminert fra Politiskolen i 1995 og tjenestegjodre i Libanon i 1997-1998. Tilbake i Norge etter endt tjeneste i Libanon, der han ledet flere livstruende oppdrag, slet han med å komme tilbake til normaliteten. I 2001 og 2002 drar han på oppdrag som spesialpoliti i Kosovo. Han er livvakt, og pågriper også krigsforbrytere.

– Ganske raskt etter at jeg kom tilbake fra Kosovo merket jeg at festing med alkohol ikke ga meg noe lenger. Jeg begynte kanskje å bli litt lei av å være politi og satte spørsmålstegn ved hvorfor vi gjorde som vi gjorde og hva som var vitsen, har han tidligere uttalt i et intervju med NRK.

I 2004 kjøper han sin første dose kokain. Han jobber som politiførstebetjent. Det ble starten på flere år som rusavhengig. I starten levde han et dobbeltliv og fortsatte å jobbe i politiet.

I 2006 bygger han et lite nettverk rundt kokainimport. Han blir tatt, og må sone ett år i fengsel.

– På dette tidspunktet har jeg bestemt meg for at det er dette jeg skal gjøre, jeg skal bli kriminell, storselger og torpedo, sier han til NRK.

Vendepunktet kom først i 2011. Like før vi gikk inn i 2012 var det kun tilfeldigheter som gjorde at Ronny ikke ble drapsmann. Slik presenteres tidslinjen til den tidligere politimannen på nettsiden Villighetsstyrke.no. I dag deler han historien sin som foredragsholder.

– Jeg kunne ikke lenger se ned i bakken og gjemme meg. Hvis jeg skulle ha et liv, måtte jeg ta grep for å reise meg igjen. Åpenheten har hjulpet meg med det, sier Ronny ifølge Laagendalsposten som har vært på foredraget hans i regi av Kirkens Bymisjon Kongsberg.

Her forteller han om hvordan han reiste seg igjen. Og han har et håp om at hans erfaringer kan hjelpe andre.

– Åpenhet gir åpenhet. Samtidig er det også noe med at jeg fikk en kunnskap gjennom min avhengighet som jeg opplever gir meg troverdighet og empati. Det skaper en trygghet og en relasjon, sier han.

På nettstedet der han promoterer foredragsvirksomheten sin forteller han at det å komme seg ut av rusen har vært en reise i å se på den lille gutten som ikke fikk behovene for trygghet og kjærlighet dekket, og hva det gjorde med ham og utviklingen av et ego som forsvarer av den lille gutten.

– En reise i å bli kjent med meg selv, og forstå betydningen av å slippe andre mennesker inn i livet, lytte til andre mennesker, og lære av dem, sier han.

En viktig nøkkel for Ronny har vært å lære seg å kommunisere og å tenke med hjertet, og forstå betydningen av service til andre.

– I stedet for å forvente og forlange av andre, har jeg snudd helt om og tenker i stedet på hva jeg kan gi til andre. Det er en måte å forstå livet på, som har gitt meg ro, takknemlighet, og kanskje også den lykkefølelsen vi alle søker etter, sier han.

Etter at Ronny ble rusfri har han fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) som følge av det han opplevde i utenlandstjeneste i Forsvaret. Det er spesielt to hendelser som har etset seg inn.

– Jeg ble direkte truet på livet. Jeg fikk en pistol mot hodet og i noen sekunder var jeg sikker på at jeg kom til å dø. Det er den følelsen av maktesløshet man sitter igjen med. En annen episode var da vi mistet kontrollen og det var bare flaks at vi ikke skadet mange, sier han i et intervju med Mitt Lørenskog

En rapport fra Forsvarsdepartementet viser at de vanligste plagene hos de som vender hjem etter internasjonale militæroperasjoner er posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og depresjon.

Foruten foredragsvirksomheten deler Ronny idag visdom og erfaringer på Instagramkontoen @ronnyrecovery.

– Skal du bli tilfreds og finne ro, sånn på ordentlig, så er du nødt til å akseptere fullt ut hvem du er. En stor billedhugger skal ha fått spørsmålet: Hvordan klarer du lage slike fantastiske skulpturer. Jo det er ganske enkelt, svarte hen, det er bare å fjerne alt det som ikke er skulpturen. Slik ser jeg på livet også: For å bli fullt ut hel som menneske, så må du fjerne alt det som ikke er deg, sier han i et av innleggene der han deler livsvisdom.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com