Hjem Nyttig Handler du hos nettbutikker som Temu? Dette må du være klar over

Handler du hos nettbutikker som Temu? Dette må du være klar over

Du har garantert fått opp de forlokkende tilbudene gjennom annonser. Billige varer fra nettbutikken Temu der prisen rett og slett virker for god til å være sann. Og det er noen ting du bør være klar over når du handler fra Temu og andre lignende utenlandske nettbutikker.

Temu som er en relativt ny aktør på det globale e-handelsmarkedet, har raskt etablert seg med sitt brede utvalg av produkter til overraskende lave priser. Den kinesiske nettbutikken, som er en del av Pinduoduo Inc., en av Kinas største e-handelsplattformer, tilbyr alt fra klær og elektronikk til hjemmeartikler og skjønnhetsprodukter.

Selv får jeg hele tiden opp reklamer med alt fra klær til bildeler. Alt til brøkdelen av prisen fra norske butikker, og med lovnaden om «shop som en billionær», eller noe i den duren.

Nylig fikk datteren min på 8 år bestille noen bamsesmykker fra nettstedet. Jeg betalte rundt en hundrelapp. Nå skal det sies at smykkene kom frem relativt kjapt, med tanke på at de sendes fra Kina. Rundt 10 dager tok det. Og smykkene var av helt grei kvalitet. I hvert fall til den prisen. Men bør man ha noen betenkeligheter når man handler hos nettbutikker som Temu?

Slik opererer Temu

Temu opererer på en markedsplassmodell som forbinder kjøpere direkte med produsenter og selgere over hele verden. Denne direkte tilgangen til produsentene gjør at Temu kan tilby lavere priser enn mange tradisjonelle detaljhandlere. Plattformen legger stor vekt på brukervennlighet, med en intuitiv app og nettside som tilbyr en sømløs handleopplevelse. Ofte får du svært mange forlokkende tilbud poppende opp i appen.

Vekst i det norske markedet

Temus popularitet i Norge kan tilskrives flere faktorer, blant annet den aggressive markedsføringsstrategien, med lokkende tilbud og rabatter som ofte annonseres på sosiale medier og andre digitale plattformer. Den brede produktkategorien tilfredsstiller også de varierte behovene til norske forbrukere, fra dagligdagse gjenstander til mer nisjepregete hobbyartikler.

Er det noe man bør være skeptisk til?

Selv om det er forlokkende å handle hos Temu på grunn av prisen og utvalget, er det noen ting man bør ta stilling til før man handler der.

Produktkvalitet:

Med lave priser kommer ofte spørsmål om produktkvaliteten. På sosiale medier finner man mange som deler både misnøye og tilfredshet med handelen hos Temu. Det er altså litt bingo. Spesielt siden varene til Temu leveres fra en rekke forskjellige butikker eller leverandører. For min del ville jeg nok ikke kjøpt dyre produkter eller ting som er viktig at er av en veldig god kvalitet.

Lange leveringstider

Som nevnt ovenfor så opplevde ikke jeg veldig lang leveringstid da jeg forsøkte å bestille fra Temu. Men siden mange av produktene sendes direkte fra produsenter i Kina, kan leveringstider være betydelig lengre enn det norske forbrukere er vant til. Dette må du tenke på dersom du trenger varene raskt.

temu
Hos Temu finner du enormt med varer til en billig penge. Illustrasjon laget med AI av Sosialnytt

Tvangsarbeid

Nå skal ikke jeg hevde at varene gjennom Temu blir produsert av barne eller tvangsarbeid. Men flere nasjoner, inkludert USA og Storbritannia, undersøker nå hvilke aktører som står bak produksjonen av de svært billige produktene. Den amerikanske kongressen har uttrykt bekymringer om at det er «ekstremt høy risiko» for at varer tilgjengelig på plattformer som Temu kan være fremstilt ved bruk av tvangsarbeid.

Politikere fra både USA og Storbritannia har rettet oppmerksomheten mot påstått tvangsarbeid i den kinesiske Xinjiang-regionen, hvor den etniske minoriteten uigurene har opplevd langvarig undertrykkelse. Ifølge FN og flere andre organisasjoner, skal over en million individer ha blitt internert i såkalte omskoleringsleirer. Amerikanske myndigheter rapporterer at rundt 100.000 av disse individene senere er blitt overført til lokale fabrikker der de utsettes for tvangsarbeid.

– Det er kommet mange alvorlige anklager som de ikke har klart å tilbakevise. Blant annet handler dette om slavearbeid og ekstremt dårlige arbeidsforhold, sier leder for den norske uigurkomiteen Anja Bakken Riise til Aftenposten.

Må man betale toll på varer bestilt fra Temu?

Temu er registrert i VOEC-ordningen. Dette betyr at for varer under 3000 NOK, som kan fortolles gjennom VOEC, betaler du 25% merverdiavgift direkte ved kassen. Det tilkommer ingen ytterligere avgifter når varen ankommer. Det er ingen fritaksgrense for avgifter; du betaler merverdiavgift fra den første kronen. Kilde: Ung.no/Tolletaten.

Retur

Prosessen for retur av varer kan være komplisert og tidkrevende. Når man leser på anmeldelsene til Temu hos Trustpilot er smaken delt som baken. Men noe av det som oftest går igjen på de negativene anmeldelsene er det utfordringer med å kommunisere med kundeservice, spesielt i forhold til språkbarrierer og responstid.

Skjermbilde av anmeldelsene til Temu hos Trustpilot

Personvern og datadeling:

Som med alle e-handelsplattformer, bør forbrukerne være oppmerksomme på hvordan deres personlige data håndteres. Temus tilknytning til en kinesisk morselskap reiser bekymringer om personvernstyring og datadeling med tredjeparter.


Mens Temu tilbyr en attraktiv handleopplevelse med sitt enorme utvalg og lave priser, bør norske forbrukere veie fordelene mot potensielle utfordringer. Det er viktig å gjøre grundige undersøkelser før kjøp, være forberedt på mulige ekstra kostnader, og ha realistiske forventninger til produktkvalitet og leveringstider. Som alltid er det klokt å handle med forsiktighet, spesielt når det gjelder internasjonale netthandel.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com