onsdag, september 30, 2020

Hannah (19) er lam, og trenger do-hjelp om natta. Fikk spørsmål om hun kunne drikke mindre

Mest lest nå

Overlege: «Trening er like bra mot depresjon som medisin»

Fysisk aktivitet er den beste medisinen man kan få mot depresjon. I hvert fall om man skal tro den svenske overlegen Anders Hansen.  Anders Hansen...

Da Hannah Lunden (19) var 14 år gammel, var hun i en rideulykke som gjorde henne lam fra halsen og ned. Helt siden ulykken har tenåringen sloss for et selvstendig liv. Denne måneden møtte hun Helse- og omsorgsdepartementet i Aust-Agder tingrett.

«Det er sykt at man bor i verdens beste land, men ikke får den hjelpen man trenger», sier Hannah til TV 2.

«Motivasjonen er å kunne leve det livet jeg ønsker, men også å bane vei for alle andre funksjonshemmede som blir dyttet bort av kommunene sine», sier hun videre. Saken ble først omtalt av Agderposten.


Foto: Privat

Vil bare ha et selvstendig liv

Helt siden ulykken, har Hannah hatt behov for for BPA, eller brukerstyrt personlig assistanse. Hannah sier hun er veldig fornøyd med assistenten, men hun mener hun trenger flere timer. Hun har søkt kommunen tre ganger, og fått avslag hver gang.

«Målet mitt er å studere og få meg jobb, og kunne bidra i samfunnet på lik linje med alle andre», forteller Hannah.

LES OGSÅDen slagrammede kvinnen satt på trappa i minusgrader i 15 timer uten å få hjelp

I dag har 19-åringen 15 daglige timer med assistanse. Men hun mener hun har behov for flere.

«Jeg har behov for assistanse om natten også. Jeg trenger hjelp til å tisse, stoppe spasmer og til å ta av og på dyne i forhold til temperaturregulering. Det ser mørkt ut for studiene med dårlig nattesøvn», sier hun.

Må bite tennene sammen

I retten ble Hannah spurt om hun ikke bare kunne drikke mindre, slik at hun ikke har behov for så mange timer assistanse.

«Jeg tenker jo at rettferdigheten må seire. Om det er jeg som må gå først og gjøre dette «synlig» så velger jeg å ta den kampen», sier Hannah.

Når dommer blir avsagt, er foreløpig ukjent, og Hannah venter spent.

«Ventetiden frem mot svaret kommer til å være lang og nervepirrende så mange måter. Jeg må bare bite tennene sammen frem til jeg får dommen», sier hun.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter