Forskere har nylig oppdaget at en medisin, opprinnelig brukt mot epilepsi, kan ha en positiv effekt på personer som lider av søvnapné og overdreven snorking.
Denne medisinen kan bidra til å forhindre at pusten stopper midlertidig om natten, et vanlig problem for mange som sliter med søvnapné.
Søvnapné og helsefarer
Søvnapné er en pusteproblematikk som rammer rundt én av 20 personer, ifølge National Institute for Health and Care Excellence i England.
De som lider av tilstanden, opplever ofte kraftig snorking, periodiske pustestopp i løpet av natten, og hyppige oppvåkninger. Ikke bare fører dette til tretthet, men det øker også risikoen for alvorlige helsetilstander som høyt blodtrykk, hjerneslag, hjertesykdom og type 2-diabetes.
Epilepsimedisin som mulig behandling
En internasjonal studie har nå funnet at en epilepsimedisin, kalt sulthiame, kan redusere symptomene på søvnapné betydelig.
Forskerne, som presenterte funnene sine på European Respiratory Society Congress i Wien, hevder at dette kan være et alternativ for pasienter som ikke kan eller vil bruke tradisjonelle pustehjelpemidler som Cpap-maskiner.
Cpap-maskiner er en vanlig behandlingsmetode som blåser luft gjennom en maske for å holde luftveiene åpne om natten, men mange sliter med å bruke disse over lengre tid.
Klinisk studie viser lovende resultater
Professor Jan Hedner ved Sahlgrenska universitetssykehus og Universitetet i Göteborg forklarer at behovet for alternative behandlinger er stort.
– Mange finner det vanskelig å bruke pustemaskiner over lang tid, så det er viktig å finne andre behandlingsmetoder, sier han ifølge The Guardian.
I studien deltok nesten 300 personer fra Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland og Spania som alle hadde obstruktiv søvnapné, men som ikke brukte Cpap-maskiner.
Deltakerne ble delt inn i fire grupper, hvor de fikk enten tre forskjellige doser av sulthiame eller placebo. Deres pust, oksygennivåer, hjerterytme, øyebevegelser, samt hjerne- og muskelaktivitet ble målt både ved starten av forsøket, etter fire uker, og etter 12 uker.
Resultatene viste at pasienter som tok sulthiame, opplevde opptil 50 % færre tilfeller av pustestopp i løpet av natten og hadde høyere oksygennivåer i blodet mens de sov. De beste resultatene ble sett hos dem som tok de høyeste dosene av medisinen.
Behov for videre forskning
Hedner påpeker at funnene antyder at sulthiame kan være en effektiv behandling for søvnapné, men han understreker behovet for større studier for å bekrefte de positive effektene på en større gruppe pasienter.
Erika Radford, leder for helseveiledning hos Asthma + Lung UK, sier at denne forskningen er et viktig steg mot en medisinbasert behandling av søvnapné, noe som kan være enklere for mange pasienter enn dagens maskinbaserte løsninger.
Dr. Sriram Iyer, en konsulent innen respirasjons- og søvnmedisin, understreker at denne studien viser at legemiddelbehandling for søvnapné kan være en realitet i nær fremtid.
– Mens vi trenger flere studier for å vurdere langtidsvirkningene og mulige bivirkninger, er dette et stort fremskritt, sier han.
Han minner imidlertid om at søvnapné ofte er knyttet til overvekt, og at det er viktig å prioritere behandling av overvekt som en del av helhetlig behandling av tilstanden.