mandag, januar 24, 2022

Håper den nye og mer tradisjonelle koronavaksinen vil gjøre flere positive til vaksinering

Mest lest nå

Før jul godkjente EUs legemiddelbyrå (EMA) en ny vaksine, Nuvaxovid fra Novavax.

Nettavisen skriver at denne vaksinens beskyttende effekt mot alvorlig sykdom og død ifølge Legemiddelverket er 90 prosent.

Nuvaxovid-vaksinen skiller seg fra de vaksinene vi har ved at den er proteinbasert og benytter en eldre og mer konvensjonell teknologi.


Forskerne håper at proteinbaserte vaksiner vil kunne gi mer langsiktig antistoffbeskyttelse, og at flere dermed også vil ta vaksinen.

– Proteinbaserte vaksiner er en vaksinetype som vi har brukt før, og som vi kjenner eventuelle bivirkninger av. Vi håper også at beskyttelsen varer litt lenger sammenlignet med mRNA-vaksinene, eller de virusvektorbaserte, hvor man ser at effekten avtar etter seks måneder, sier professor og vaksineforsker ved Karolinska Institutet, Ali Mirazimi, til Nettavisen.

Karin Loré er professor i immunologi ved Karolinska Institutet. Hun sier til nettstedet Klar Tale at vi må vente med å si noe sikkert, om hvor godt vaksinen fungerer.

– Foreløpig vet vi for lite til å kunne si hvilke vaksinetyper som er best, sier hun.

Mange har vært skeptiske til koronavaksinene som har blitt tilbudt til nå. Loré håper Nuvaxovid kan gjøre flere positive til å vaksinere seg, siden vaksinen er mer tradisjonell.

– Det kan være at folk av ulike grunner er redde for mRNA-vaksiner. Kanskje de føler seg tryggere på å ta en proteinbasert vaksine, fordi den er kjent fra før. Vi vet at de vanligvis fungerer veldig bra, sier Karin Loré.

Proteinbaserte vaksiner har dessuten en stor fordel med at de kan oppbevares i kjøleskapstemperatur, noe som gjør både lagring og distribusjon mye enklere.

Mens vaksinen har fått en betinget godkjenning i EU/EØS, er det opp til Folkehelseinstituttet (FHI) å anbefale om vaksinen skal tas i bruk i Norge og hvem som eventuelt kan få den.

-Studiene viser at vaksinen er cirka 90 prosent effektiv i å forebygge sykdom mot det opprinnelige viruset og alfa-varianten. Men, hvor godt den beskytter mot delta og –omikron variantene, er foreløpig ukjent, sier fagdirektør for vaksiner i Legemiddelverket, Svein Rune Andersen, i en pressemelding.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
246FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter