in

Märtha: Har aldri ønsket å være dronning

martha og kong harald

I 1990, da prinsesse Märtha Louise var 19 år gammel, ble grunnloven endret slik at også kvinner født etter dette har arverett.

Loven hadde imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, slik at den norske arverekken ble uforandret.


Märtha Louise har tidligere fortalt at hun noen år før lovendringen ble spurt om hva hun tenkte om å eventuelt bli dronning en gang i fremtiden.

– Da jeg var 15 år gammel var statsministeren en kvinne, og hun kom plutselig opp med ideen om at dette (arveretten) var feil. Jeg husker hun kom hjem til oss med bestefar (kong Olav), og vi hadde en diskusjon om vi burde endre hele systemet og om jeg burde bli dronning, har Märtha Louise tidligere fortalt .

Debatten gikk over flere år men lovendringen kom først da prinsessen var 19 år, året før kong Olav døde.

I  dokuserien «Märtha» på TV 2 presiserer hun ifølge VG at hun aldri har ønsket å være dronning. Selv om det ble diskutert en endring, så kom det aldri.

Tror jeg hadde taklet det

– Min bestefar (kong Olav, red, anm.) sa: Man kan ikke ta en hest ut av løpet når løpet har startet. Og det syntes han var veldig fornuftig, sier Märtha.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Men om det hadde blitt andre valg den gangen, tror Märtha hun hadde taklet det.

– Jeg tror at hvis jeg måtte det, så hadde jeg sikkert taklet det. Men jeg er veldig glad for at det er broren min som er kronprins, Det går ikke på det, sier hun ifølge VG i serien.

Hun avviser at hun har såre følelser rundt temaet, og viser til at det er noe som det er brukt lang tid på å bearbeide. Likevel har hun hele livet kjent på at hun som det første barnet burde vært gutt.

– Jeg var jo feil da jeg ble født. Det var krise i landet fordi jeg var jente, forteller prinsessen i dokuserien.

LES OGSÅ: Märtha: – Jeg er nok en av dem i Norge som er aller mest glad for å betale skatt

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

vaksine

Også Pfizer-vaksinen er mindre effektiv mot denne varianten

Lasse Matberg

«Farmen»-Lasse har gitt bort premien