Forsiden Helse Dette bør du vite om hånd, fot- og munnsykdom

Dette bør du vite om hånd, fot- og munnsykdom

Småbarnsfamilier går nå inn i en travel periode hvor det snart er juleavslutninger for barnehager, skoler, idrettslag og klubber. Med andre ord mange arenaer hvor mange folk samles og risikoen for å smittes med hånd, fot- og munnsykdom øker.

Svært smittsom

Sykdommen, som vi kjenner best som «hånd, fot- og munnsykdom», gir seg utslag i utslett i munnen, på hendene og fotsålene. Det er hovedsakelig barn opp til tiårs alderen som rammes, men også eldre kan få den. Sykdommen er svært smittsom og opptrer ofte som mindre epidemier, og blir først et barn smittet vil gjerne resten av kretsen barnet ferdes i bli smittet også. Ikke sjelden opplever man at hele barnehager eller skoleklasser rammes, og det er fint lite man kan gjøre med det.

Foto: Wikipedia Commons

Har et barn først fått symptomene, finnes det ingen behandling, og på grunn av den lange inkubasjonstiden er det heller ingen grunn til å holde barnet hjemme med mindre det har feber eller direkte føler seg uvel.

Smitten skjer ved kontakt med slim eller spytt fra den som er syk, typisk ved hoste eller nysing, eller via dårlig håndhygiene hvor viruset kan overføres. Hyppig vask av hender hjelper noe, men det skal uansett helst skje før sykdommen bryter ut.

I de verste tilfellene utvikler barnet blemmer i munnhulen og på tungen, det kan få væskefylte sår på hender og føtter, og i enkelte tilfeller opp mot seteregionen. Disse blemmene forsvinner normalt av seg selv i løpet av et par ukers tid. Blemmene kan briste og bør da behandles.

LES OGSÅ
9 gode grunner til å spise egg hver dag
LES OGSÅ
Sover du mer enn 8 timer om natten? I følge forskning er det lite lurt

Foto: Facebook

Hva kan man gjøre? 

Ut over febernedsettende og smertestillende er det lite å stille opp med ut over å la sykdommen rase fra seg. Hånd, fot- og munnsykdom er som sagt en virusinfeksjon, hvilket betyr at man utvikler livslang immunitet mot nettopp det viruset som forårsaket sykdommen, men i enkelte tilfeller opptrer det i mutert tilstand, og da kan man bli syk igjen.

Den finnes blant annet i en variasjon som kalles EV71, som ofte fører til epidemiutbrudd i utviklingsland, men i og med den allmenne helsetilstanden i Norge er relativt god, forårsaker den sjelden alvorlig sykdom her i landet.

Skulle man som foreldre oppdage et eller flere av disse symptomene på barnet sitt kan det være greit å få stilt en diagnose av en lege, men er sykdommen allerede i utbrudd er det ingenting i veien for at barnet kan fortsette i skole eller barnehage hele forløpet igjennom.

Del denne artikkelen slik at andre foreldre også får vite om denne sykdommen, som ofte virker mye farligere enn den egentlig er.

Kilde: NHI

Dan Åsen Hansen
Dan har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2017. Skribent med lang erfaring innenfor faget. Jobber også som pressefotograf.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet