Akkurat som diskusjonen om hvilken vei toalettpapirrullen skal henge, er det også en debatt om toalettlokket: Skal det være åpent eller lukket når du trekker ned? Forskere har undersøkt dette, og konklusjonen kan overraske deg.
Vi har mange ganger lest råd om at du må lukke toalettlokket før du trekker ned; slik at bakteriene ikke skal spre seg på baderommet.
Men er det slik?
Mikrobiolog Charles Gerba og hans team ved University of Arizona har funnet ut at det har liten betydning om du har lokket åpent eller lukket når du trekker ned. En studie publisert i American Journal of Infection Control viser at mikroskopiske viruspartikler sprer seg til gulvet og nærliggende overflater uansett.
– Mange sier at alt du trenger å gjøre er å lukke lokket, og problemet er løst, sier Gerba, som har studert toalettbakterier i nesten et halvt århundre til USA Today.
– All luften som kommer ut når du skyller går et sted, og den bærer med seg virusene som er i toalettskålen.
Ingen beskyttelse med lukket lokk
Tidligere studier har vist at et lukket lokk kan redusere spredningen av bakterier, men Gerbas team har nå påvist at dette ikke gjelder for mindre viruspartikler i boliger. Studien viser at den eneste effektive måten å redusere spredningen av virus på er ved å desinfisere toalettet og tilstøtende overflater regelmessig.
Forskerne studerte toaletter i både offentlige og private miljøer. De la til viruspartikler i toalettene, skylte, og målte forurensningen etter ett minutt. Resultatene viste ingen forskjell i forurensning om lokket var åpent eller lukket, selv om et lukket lokk endret forurensningens bane.
Rengjøring er nøkkelen
Studien fant at toalettskåler som ble rengjort med desinfeksjonsmiddel hadde mindre forurensning enn de som bare ble rengjort med en børste. Dette reduserte også forurensningen på nærliggende overflater som gulv og toalettbørstekurver.
For å redusere spredningen av bakterier og virus anbefales det å desinfisere toalettsetet og andre berøringsflater, spesielt hvis noen i husstanden er syke. Regelmessig håndvask og bruk av hånddesinfeksjon er også viktig for å opprettholde god hygiene.
Gerba anbefaler å ha desinfeksjonsmiddel i nærheten av toalettet og å rengjøre toalettets håndtak etter bruk. Spesielt hvis noen i husstanden har diaré, bør toalettet desinfiseres to ganger daglig. I offentlige toaletter har brukere mindre kontroll, men grundig håndvask og bruk av hånddesinfeksjon kan hjelpe.
For å minimere bakteriespredning i hjemmet, bør tannbørster og kosmetikk fjernes fra baderommet når toalettet brukes. Det er også lurt å unngå å bruke telefonen mens du er på toalettet.